KiM:Nakon noćašnjeg hapšenja sekretari Crvenog krsta oslobođeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2017, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM:Nakon noćašnjeg hapšenja sekretari Crvenog krsta oslobođeni

Sekretari Crvenog krsta iz opština Peć, Gračanica i Dragaš - Momo Dašić, Sveta Živić i Zećir Zurapi - pušteni su na slobodu nakon što su noćas privedeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije, javio je RTS. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je najoštrije osudila akciju kosovske policije  ističući da je "u ovom trenutku važno spustiti tenzije na Kosovu i Metohiji".

Kako se navodi, Živić, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sekretari Crvenog krsta u Novom Brdu - Dragan Stojanović, u Vitini - Tomislav Rakić i Obliću - Zoran Vasić, treba danas da se jave policiji na informativni razgovor.

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i, u kućama privedenih, zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama.

Pripadnici ROSU su tokom večeri bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice. Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle su izneli dokumentaciju.

Iz kosovske policije nema objašnjenja akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže. Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

Kancelarija: Sramna akcija, važno spustiti tenzije na KiM

Kancelarija za KiM saopštila je danas da akcija kosovske policije i privođenje članova Crvenog krsta Kosova i Metohije najmanje veze ima sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije i da predstavlja deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba, koji je posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave.

Nazivajući tu akciju sramnom, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da najoštrije protestuje zbog privođenja članova Crvenog krsta Kosova i Metohije i upada policije u njegove prostorije, i upozorava da zloupotreba humanitarnih pitanja u političke svrhe nikome ne može doneti dobro.

Naglašavamo da je u ovom trenutku važno spustiti tenzije na Kosovu i Metohiji, jer sinoćna akcija policije širom naše južne pokrajine ima najmanje veze sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije, kaže se u saopštenju.

"Ova sramna akcija je deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba, koji je posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave", ističe Kancelarija za KiM.

U saopštenju se konstatuje da je to česta reakcija onih koji izgube i odlaze sa vlasti, "ali to će albanski političari morati da reše među sobom".

"Za nas je najvažnije da se obezbedi mir, sigurnost i bezbednost naših građana na Kosovu i Metohiji i na tome ćemo snažno insistirati.

Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na KiM da spreče pokušaje zastrašivanja srpskog naroda i ugrožavanja egzistencije socijalno ugroženih građana", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić zagrmeo zbog sinoćnog incidenta: Hapšenjem zastrašuju Srbe na KiM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2017

Privedena tri sekretara Crvenog krsta na severu Kosova..Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sinoćna akcija hapšenja Srba na Kosovu nastavak pritiska na Srbe koji žive na KiM...- Moramo da imamo pravne timove da pomognu u takvim situacijama. To je način zastrašivanja i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.