Karlovački osnovci u projektu Sećaš li se one Dvorske bašte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karlovački osnovci u projektu ''Sećaš li se one Dvorske bašte''

U okviru projekta ''Sećaš li se one dvorske bašte'' učenici petog razreda osnovne škole ''23. oktobar'' u Sremskim Karlovcima istraživali su na zabavan način sve tajne, koje krije prirodni svet te bašte.

Tačno u podne, sa velikim očekivanjima, đaci petog razreda krenuli su u šetnju do Dvorske bašte. Projekat Udruženja ''Eko flejm'' petacima je pružio priliku da saznaju više o istoriji te oaze, kao i o njenom biljnom bogatstvu.

"Zamislili smo da ova šetnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude za decu u prirodi daleko od 4 zida, da imaju opipljiv dodir sa prirodom, sa živim drvetom", kaže Branko Dimitrijević iz Udruženja "Eko flejm".

Dvorska bašta je jedan od najvrednijih zelenih prostora u Sremskim Karlovcima. Nekada je predstavljala jednu od najstarijih botaničkih bašta na prostoru današnje Srbije.

Upravo u vreme cvetanja dženarike petaci su šetali Dvorskom baštom, a naredne dve šetnje zakazane su u vreme cvetanja paulovnije i lipe. Projekat je realizovan u okviru konkursa "Šetnje kroz nasleđe" Fondacije Novi Sad 2021.

"Mi ne želimo da se o Karlovcima sada kroz ovaj projekat priča na neki klasičan, turistički način, nego da se otkriju neke nove priče o Karlovcima, neke novi dragulji Karlovaca kao što jeste Dvorska bašta", kaže Milica Rašković iz Fondacije "Novi Sad 2021".

Planirane su još dve šetnje, jedna za studente, a druga za odrasle i penzionere, a sve u cilju motivisanja građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Održana prva povorka "Šetnje kroz nasleđe" u Sremskim Karlovcima

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2019, 15:37

Povorka petih razreda Osnovne škole "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima krenula je u podne ovog četvrtka, 4. aprila, pod nazivom "Šetnje kroz nasleđe"...Zaputili su se ka karlovačkoj Dvorskoj bašti, kako bi otkrili nove tajne tog zaboravljenog blaga, ali i stekli drugačiji, zanimljiv pogled na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.