Kandidati za bogojavljensko plivanje prošli zdravstvene preglede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2019, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za bogojavljensko plivanje prošli zdravstvene preglede

Po sedmi put, u subotu 19.januara, na Bogojavljenje, za Krst Časni plivaće se i u Vršcu. Ove godine, prijavljeno je 48 kandidata, za koje su danas počeli zdravstveni pregledi. Po njihovom završetku, znaće se i konačan broj učesnika-plivača.

48 kandidata prijavilo se da i ove godine, za Krst časni, pliva u hladnoj vodi vršačkog jezera.Većina je i ranije učestvovala u manifestaciji, ima i novoprijavljenih, a među njima je već treći put i jedna devojka. Kada pitamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ranije utiske – najčešće kažu:

“Bilo je ledeno” odgovara uz smeh jedan od potencijalnih plivača, Dejan Mamić. “Hladna voda mi ne smeta. Već četvrti put plivam I već sam se navikao”, dodaje Dejan.

Četvrti put pliva i Filip Mitru. “Iskustva su pozitivna, a najvažniji je taj patriotski duh”, kaže Filip.

Bez obzira na dosadašnja učešća, svi prijavljeni moraju ponovo da dobiju i dozvolu lekara, a zdravstveni pregledi obavljaju se besplatno u Domu zdravlja. Vrše ih otorinolaringolog, oftalmolog, neuropsihijatar, i specijalisti interne i opšte medicine, i rade se laboratorijske analize, EKG antropometrijska merenja:

“Ukoliko je kandidat nesposoban, ili ptrenutno nesposoban, iz bilo kog razloga, neće dobiti lekarski izveštaj da može da se takmiči. Bilo je raznih dijagnoza, ali ne tako veliki broj njih. Prošle godine možda samo jedan nije bio sposoban, a za ovu godinu danas je prvi dan pregleda, I za sada sve protiče u najboljem redu”, navodi glavna sestra Službe medicine rada, Marijana Nikolić.

“Sve su to momci koji su spremni, inače sportisti, vojnici, tako da su naša iskustva takva da se niakda nikome ništa lose nije desilo. Želim da se zahvalim Domu zdravlja, jer je njihov sud konačan, i oni daju zeleno svetlo za to ko će se od nas pojaviti konačno u programu u subotu u 12 časova”, objašnjava jedan od članova Organizacionog odbora manifestacije, Darko Kojić

Bogojavljensko plivanje za Krst časni je manifestacija koja doprinosi očuvanju verskog i nacionalnog identiteta, a pored duhovnog, ima i sportski, kulturni i tradicionalni karakter:

“Izuzetno je značajna za našu duhovnost, zato što jača naš duh. Naš čuveni otac Tadej rekao je “Kakve su ti misli, takav ti je život”, I tako i ova manifestacija jača duh, nosi zdravo telo, i priprema nas da tako jaki savladamo sve prepreke koje nam se u životu nameću”, poručuje protojerej Vladimir Simeunović, takođe jedan od članova organizacionog odbora.

Iako je u načelu običaj da za Krst časni pliva 33 učesnika, i ove godine će u Vršcu plivati svi koji prođu lekarske preglede, a organiozatori pozivaju sugrađane da ih, kao i ranijih godina, podrže u što većem broju.

Na Bogojavljenje, 19.januara, Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja počinje u 07:30h, u 11.00h ispred hrama će se formirati litija koja će Dvorskom ulicom, preko Trga Svetog Teodora Vršačkog, pa Bulevarom Miloša Obilića, doći do jezera, gde u 12h počinje pripremljeni program.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.