Kampanja za očuvanje orla krstaša koji u Srbiji izumire

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja za očuvanje orla krstaša koji u Srbiji izumire

U Srbiji žive samo dva orla krstaša, koji su zaštićena vrsta ptica i trenutno su na rubu opstanka, a da njihova staništa bila sačuvana Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ministarstvo za zaštitu životne sredine i kompanija “Carlsberg Srbija” pokrenuli su kampanju “Lavovski za orlove”.

Jedan par orla krstaša, koji je, inače, i simbol sa grba Srbije, živi u Srpskom Krsturu i oni su jedini u Srbiji. Zato je neophodno, ocenjeno je na današnjem skupu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvoriti uslove i učiniti sve kako bi njihovo stanište bilo očuvano.

Ova kampanja će doprineti tome da uslove za orla krstaša učinimo boljim, da pokušamo da omogućimo da on zaista opstane na ovom prostoru, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Napominje da su to, ipak, kratkoročne mere, te da su Srbiji neophodne dugoročne mere.

“Od svih mera koje treba primeniti čovečanstvo je uradilo mnogo u smanjenju gasova staklene bašte, ali mi smo od 1990. godine emisiju gasova staklene bašte planetarno povećali za preko 60 odsto.

O kakvoj zaštiti životne sredine u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama mi onda govorimo, kada se ciljevi ne dostižu”, upitao je ministar Trivan, primećujući da je EU promašila ciljeve 2010 i 2020. godine, iako je najbolja u tome.

“Činjenica je da se 40 godina bavimo održivim razvojem i 30 godina gasovima staklene bašte, a rezultat je da srednjegodišnja temperatura raste. Rešenje je u pošumljavanju. Najnovija studija objavljena u Švajcarskoj pokazala je da stručnjaci procenjuju da, ukoliko bismo u godinama koje su pred nama, posadsili blizu milijardu hektara šuma na planeti Zemlji, onda bi te šume, za desetak godina najranije, absorbovale oko dve trećine ugljen-dioksida iz vazduha. Zato se ja pitam zašto je tako komplikovano pošumiti hektare šuma u svakoj zemlji i ja zaista ne znam zašto se to ne radi i mi ćemo, kao ministarstvo, zato nastaviti da guramo tu priču i u EU i u UN”, kaže Trivan.

Ilustrujući situaciju u kojoj se orao krstaš nalazi na rubu opstanka u Srbiji, direktor Društva za zaštitu i proučavnje ptica Srbije Milan Ružić naveo podatak koji pokazuje gde je nekada bila Srbija u odnosu na Mađarsku, u kojoj danas živi čak 150 parova orlova krstaša.

“Mađarska je krenula da radi ovo što mi danas radimo još pre 30 godina. Kada je Deliblatska peščara brojno bila naseljena krstašima, tada je u Peščari bilo oko sedam parova krstaša. Bilo ih je više samo u Peščari, nego u celoj Mađarskoj. Sada u mađarskoj ima preko 150 parova krstaša, a u Srbiji samo jedan. To govori da naš nacionalni simbol nismo sačuvali, ali su kolege u susednoj državi puno uradile i to je put kojim mi treba da se krećemo”, rekao je Ružić.

On je objasnio da smo došli u takvu situaciju da je aktivisti tog Društva fizički moraju da budu na terenu 24 sata i da motre da dve odrasle ptice. To, kaže, nije nimalo jednostavno, na severu banata gde su vremenski uslovi “idilični”, na otvorenom prostoru, po kiši, snegu, vetru.

“Ipak, za svega tri godine uspeli smo da pomognemo da pet mladunaca preživi i nadamo se i da ova dva poslednja, da uzlete i da obnove populaciju”, kaže Ružić.

Kompanija “Carlsberg Srbija” pokrenula je kampanju “Lavovski za orlove”, kako bi njihovo stanište bilo očuvano.

“Odlučili smo da u narednim mesecima od svake prodate flaše 0,5 litra lav piva odvojimo po jedan dinar za obnovu staništa orla krstaša, što je ključno za to da se ova vrsta vrati na svoje vekovno ognjište”, rekao je generalni direktor kompanije “Carlsberg Srbija”, Vladimir Vava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.