Kako upotreba mobilnog telefona utiče na saobraćaj? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako upotreba mobilnog telefona utiče na saobraćaj? (AUDIO)

Iako je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima zabranjeno, korišćenje mobilnog telefona i dalje je veoma često, kao i saobraćajne nezgode prouzrokovane takvim kršenjem propisa.

Nepropisno korišćenje mobilnog telefona u saobraćaju, bilo da ste na mestu vozača, pešaka ili bicikliste, može prouzrokovati opasne situacije, koje se neretko završe sa smrtnim ishodom. Novosađani sa kojima smo razgovarali kažu da ga, zbog potencijalne opasnosti, ne koriste u saobraćaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima u vožnji je dozvoljeno telefoniranje isključivo uz korišćenje hands free opreme, kako bi bilo sprečeno ometanje vozača. O tome koliko je opasno koristiti telefon van propisanog načina govori direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Kao ranjivim grupama, biciklistima i pešacima zakon nalaže dodatne mere kada učestvuju u saobraćaju, te im je zabranjeno telefoniranje kada prelaze raskrsnicu, odnosno u slučaju biciklista moraju da koriste hands free uređaj, dodaje naš sagovornik. Za kršenje tih propisa Zakonom je predviđena kazna od tri hiljade dinara za pešake, odnosno deset hiljada dinara za nepropisno telefoniranje prilikom vožnje automobila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.