Kako spojiti tradicionalne plesove Vojvodine sa modernim?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2018, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako spojiti tradicionalne plesove Vojvodine sa modernim?

U toku je evropski projekat "Neko od kuće" koji organizuje Studentksi kulturni centar Novi Sad sa partnerima iz tri podunavske zemlje. Cilj projekta je da se oživi tradicija igranki, a razni plesni događaji, radionice i kreativni susreti omogućiće učesnicima da razviju jedan zajednički plesni jezik.

Kako spojiti tradicionalne plesove Vojvodine sa modernim? Upravo je to bio cilj radionice pokreta na kojoj su plesači tradicionlnog i savremenog plesa razmenili iskustva i uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << savršeno da se razumeju bez reči. Kažu da je ovo iskustvo za njih bilo dragoceno.

Ideja projekta „ Neko od kuće" jeste da se očuva tradicija igranki, kao i da se stvori jedan zajednički plesni jezik kojim će se prenositi istorijsko i kulturno nasleđe svih učesnika projekta, a to su osim Srbije, Austrija, Rumunija i Bugarska.

Poseban foksus projekta je na istoriji i kulturi Podunavskih Nemaca koji žive u Vojvodini. Jedan od njih, Stjepan Seder, misli da je projekat dobra ideja i rado se seća igranki iz svoje mladosti.

Projekat će trajati do 2019-te, a plan je da se plesna druženja i kreativne razmene nastave i nakon toga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.