Kako se zaštiti od štetnog sunčevog zračenja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2018, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštiti od štetnog sunčevog zračenja?

Izlaganje štetnim sunčevim zracima najčešće je u vreme godišnjih odmora, kada se najviše vremena provodi na plažama i kupalištima. Iz godine u godinu sunce je sve opasnije, zračenje je sve veće, što je uticalo i na porast broja obolelih od karcinoma kože. Statistika je poražavajuća - prema istraživanjima, broj obolelih od melanoma svake godine raste za šest odsto, a samo 20 odsto tumorskih promena otkrije se na vreme.

Uživanje na plažama i kupalištima sa sobom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nosi i opekotine od sunca, a da bi se zaštitili od štetnog zračenja dermatolozi preporučuju redovnu i pravilnu upotrebu krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Da su upoznati sa opasnostima izlaganja suncu, ali i da koriste zaštitne kreme, potvrdili su nam Novosađani.

Prema rečima dermatološkinje Doma zdravlja "Novi Sad", dоktorke Jadranke Janković, broj zloćudnih kožnih tumora je sve veći i kod nas se najčešće otkrivaju u poodmakloj fazi.

U sprečavanju melanoma najvažniji su odgovorno ponašanje prilikom izlaganja suncu i redovni preventivni pregledi kože, savetuju lekari.

"Kada smo već na odmoru, na nekom sunčanju nanositi zaštitne kreme pravilno u dovoljnoj meri, celo telo, ponavljati to mazanjem nositi zaštitnu odeću. Preventivni dermatološki pregledi, to stalno savetujemo, stalno apelujemo, bar jednom godišnje, kada se odradi taj prvi pregled onda dermatolog odredi u nekim slučajevima da treba to raditi i češće", veli ona.

Kreme za sunčanje trebalo bi da imaju zaštitni faktor najmanje 30 i da se nanose pre izlaska na sunce i prilikom svakog izlaska iz vode.

Najbolji način izbora kreme za sunčanje jeste poseta dermatologu, koji će nakon pregleda preporučiti kremu u skladu sa tipom kože.

Ukoliko sami birate kremu proverite da li je dermatološki testirana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.