Kako se kumuje asterioidu ili maloj planeti?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2020, 10:28

Kako se "kumuje" asterioidu ili maloj planeti?

Imena planeta našeg sunčevog sistema naučimo još u osnovnoj školi, ali u kosmičkom nepregledu nalazi se još mnogo, mnogo nebeskih tela. I mnoga od njih nazvana su po poznatim ličnostima. Kako se "kumuje" asterioidu ili maloj planeti?

Imena planeta našeg sunčevog sistema naučimo još u osnovnoj školi, ali u kosmičkom nepregledu nalazi se još mnogo, mnogo nebeskih tela. I mnoga od njih nazvana su po poznatim ličnostima. Sva četiri člana Bitlsa imaju svoja imena na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << asteroidima. Kao i šestorica članova "Letećeg cirkusa Montija Pajtona"; Čak je i jedan mesec nazvan po Grejemu Čepmanu.

A kako se "kumuje" asterioidu ili maloj planeti?

Ukoliko ste te sreće da otkrijete neko novo nebesko telo, prema Centru za male planete pri astrofizičkoj opservatoriji Smitsonijan, najbolji način je da ime date po svom omiljenom naučniku, piscu, umetniku... A kad otkrijete novi objekat poput asterioida, predložićete ime komitetu za nomenklaturu pri Međunarodnoj astronomskoj uniji. Međutim, postoji nekoliko pravila. Imena bi trebalo da imaju manje od šesnaest znakova, poželjno u jednoij reči i laka za izgovor.

Ime ne može da bude uvredljivo ili slično imenu postojeće manje planete i planetarnog satelita. Takođe, nisu dozvoljena imena komercijalne prirode, ne preporučuje se davanje imena po kućnimj ljubimcima, a imena ličnosti poznatih po vojnoj ili političkoj karijeri dozvoljena su ako je prošlo 100 i više godina od smrti te osobe. Naravno, uz predlog je potrebno poslati i prateće objašnjenje zašto je ime pogodno za asteroid.

Iako je većina asteroida nazvana po astronomima, naučnicima... postoji i asteroid 2309 Mister Spock, ali nazvan ne po ikoničnom liku, već po mačku Džejmsa Gibsona.

Jednom kada Centar za male planete potvrdi da je objekat zaista novo otkriće, on dodeljuje i broj kao trajnu oznaku.

Evo nekih zanimljivih imena:

3552 Don Quixote

5049 Sherlock i 5050 Doctorwatson

9007 James Bond

12373 Lancearmstrong

128036 Rafaelnadal

9341 Gracekelly

9342 Carygrant

71000 Hughdowns

6433 Enya

3834 Zappafrank

23990 Springsteen

6984 Lewiscarroll

3412 Kafka

7232 Nabokov

25399 Vonnegut

25924 Douglasadams

8661 Ratzinger (po papi Benediktu XVI)

5535 Annefrank

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.