Kako podići svest o klimatskim promenama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako podići svest o klimatskim promenama?

Svetski dan klimatskih promena tradicionalno se obeležava širom planete svakog 4. novembra, kada se, u cilju podizanja svesti o značaju tog globalnog problema, organizuju radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Tokom prethodnih godina svedoci smo sve češćih i drastičnijih promena klime, a posledice koje se predviđaju u narednim godinama smatraju se rezultatom povećanih ljudskih aktivnosti, a i nepažnje.

Danas živimo pod uticajem klimatskih promena, koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manifestuju porastom temperature, kao i povećanih koncentracija gasova u atmosferi sa efektom staklene bašte, koju oseća čitava planeta, a kako kažu stručnjaci, neophodno je uvođenje novih zakona.

"Imamo tolike zemlje, pre svega severne i zapadne Evrope, koje su na svom ličnom primeru pokazale kako adekvatno mogu da se koriste obnovljivi izvori energije, kako to čak može da bude isplativo više nego ovi prljavi izvori, takođe kako se diže svest kod građana različitim promocijama. Evo praktično slavimo i taj dan klimatskih promena i to je jedan od načina kako da praktično svaka država pa i naša promoviše nešto tako među našim stanovništvom da bi ono znalo kako da se adekvatno ponaša i da sačuva sebe, ali i planetu", kaže prof. dr Dragan Milošević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Povećanjem zelenih površina umanjujemo negativne uticaje klimatskih promena, kao i fokusiranjem na veće gradove u kojima su glavni zagađivači prirode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.