Kada su tramvaji vozili novosadskim ulicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada su tramvaji vozili novosadskim ulicama

Tramvaji su, za Novosađane danas, samo sentimentalna uspomena, koju možemo videti na starim razglednicama grada.

Međutim, u prvoj polovini 20. veka, sugrađani su se svakodnevno vozili tramvajskim šinama.

Puštanjem u rad prve električne centrale, koja se nalazila na mestu današnje "Elektrovojvodine", bili su ispunjeni svi uslovi da se formira i tramvajski prevoz, kako bi konačno 1911. bile napravljene prve dve tramvajske linije u gradu.

"U sklopu širenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grada Novog Sada i njegove urbanizacije u 19. veku javila se i ideja da se formira neka vrsta javnog prevoza i u sklopu te ideje je postojalo više planova kako da se poboljša prevoz u Novom Sadu", kaže dr Nenad Ninković, profesor Filozofskog fakulteta.

Najpogodnije rešenje bilo je izgradnja tramvajske mreže. Jedna linija je išla Temerinskim putem, zatim pored Vladičanskog dvora kroz centar i dalje prema Jodnoj banji i Gradskoj bolnici, gde se nekada zavšavao naseljeni deo grada.

Druga linija je saobraćala od nekadašnje železničke stanice, na mestu današnje Limanske pijace, do kraja Dunavske ulice.

"Tad je grad imao 41.000 stanovnika, i u tom trenutku, takva tramvajska mreža je zadovoljavala potrebe grada", kaže Ninković.

Izgradnja tramvajske pruge, uz koju su išli obimni građevinski radovi, izazivala je negodovanje stanovništva.

Međutim, kada je 19 tramvajskih kompozicija pušteno u rad, Novosađani su sa nestrpljenjem dočekali svoju prvu gradsku vožnju po šinama.

Tramvajima su se vozili sve do 1958, kada su ih potpuno zamenili autobusi, jer se pokazalo da je taj način prevoza bio mnogo isplativiji.

"Ono što nam govore arhivski dokumenti da to preduzeće nikada nije radilo s velikim uspehom tako da mogu slobodno reći da su ondašnji Novosađani s radošću dočekali kraj njegovog rad", kaže dr Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

Dolazak tramvaja govori o preobražaju Novog Sada u 20. veku i njegovom izrastanju u moderan grad. Iako postoji ideja o ponovnom uvođenju tramvajske linije, čini se da će sugrađane ipak, i ubuduće prevoziti vozači gradskih autobusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.