KI: Predstavljanje novog romana Miloša Latinovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KI: Predstavljanje novog romana Miloša Latinovića

U kikindskoj Narodnoj biblioteka Jovan Popović večeras od 19 sati čitalačkoj publici biće predstavljana nova knjiga Miloša Latinovića Na pogrešnoj strani reke. Pored autora, gost promocije biće i Aleksandar Jerkov.

Aktuelni direktor Bitef teatra, Miloš Latinović predstaviće svoj novi roman kikindskoj čitalačkoj publici, u svom rodnom gradu.

U najavi romana iz Vulkan izdavaštva , izmedju ostalog navode: Na pogrešnoj strani reke je roman o nemogućem susretu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ljudskim sudbinama: u jednom trenutku su na dvema stranama reke, u dvema sukobljenim vojskama, bili mladi Ernest Hemingvej i naš pesnik Dušan Vasiljev. Reka je Pijava na severu Italije, vreme je užasnog sukoba u Prvom svetskom ratu, svet je izobličen i razoren, ali u njemu ipak postoje dva entuzijazma. Jednom pripada pobednički heroizam, drugi je na strani poraza – veliki životni promašaj pesnika iz Banata koji je opevao epohu i prerano umro.

Miloš Latinović književno je progovorio o onome o čemu se u srpskoj istoriji i kulturi najviše ćuti – o sudbini srpskih ratnika koji su bili u pogrešnoj armiji i na pogrešnoj strani fronta. Ovo je roman Banata i Evrope, Srbije, pobede i poraza, rata i poezije, mladalačkih snova i srušenih iluzija"

U književnom opusu Miloša Latinovića je šest zbirki priča, pet romana, dve knjige eseja, desetak dramskih tekstova, više od sto književnih priloga. Knjiga „Priče vetrova" prevedena je na rumunski i nemački jezik; brojni prozni tekstovi su mu prevedeni na engleski, mađarski, slovenački, slovački i makedonski.

Žiri Društva književnika Vojvodine proglasio je roman „Dželat u raju" za knjigu 2008. godine u Vojvodini. Za poetsko-proznu zbirku „Zvezde i ostrva" Latinović je dobio nagradu "Stevan Pešić" 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.