Jul donosi gužve na granicama, preporuka alternativni prelazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jul donosi gužve na granicama, preporuka alternativni prelazi

U jeku turističke sezone vladaju gužve na graničnim prelazima, ali i na naplatnim rampama na kojima će, od polovine jula, morati da se izdvoji za 12 odsto više novca za putarinu. Dobra vest je da je, međutim, od danas jeftinija cena razgovora i korišćenja interneta u romingu.

Krajem juna, granični prelaz Horgoš prešlo je 19.000 putničkih vozila i oko 350 autobusa. Da bi čekanja pred graničnom rampom bila što kraća, Granična policija i Uprava carina talas putnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz zemalja zapadne Evrope dočekali su sa čak osam traka otvorenih za putnički saobraćaj.

"U julu i zvanično počinje letnja turistička sezona. Po pravila, ona na granični prelaz Horgoš donosi veliki talas putnika. Samo proteklog vikenda granicu između Srbije i Mađarske ovde je prešlo oko 86.000 putnika. A polovinom jula poskupeće i putarina, i to za 12 procenata, tako da će oni koji putuju od Beograda do Novog Sada umesto 210 ubuduće plaćati 235 dinara, a oni koji se iz Beograda upute do Subotice, umesto 560, za putarinu će morati da izdvoje 627 dinara".

Ko na godišnji odmor odlazi u Grčku svojim automobilom, treba da zna da će za putarinu od Beograda do Preševa morati da izdvoji 985 umesto dosadašnjih 880 dinara, a ko bude putovao preko Bugarske za putarinu od Beograda do Dimitrovgrada platiće 1.108 umesto 990 dinara.

Skuplja putarina doneće dodatnih dve milijarde dinara JP "Putevi Srbije" koje je najavilo da ih je namenilo za održavanje saobraćajnica. Pored čekanja pred naplatnim, izvesne su gužve i pred graničnim rampama na najfrekventnijem graničnom prelazu Srbije s Mađarskom.

"Radiće se punim intenzitetom. Očekuje se pojačan i saobraćaj tako da svima koji to mogu preporučujemo da koriste alternativne putne prelaze kao što su Kelebija, Bački Breg, Bački Vinogradi, Đala....", kaže Draženko Tomić, pomoćnik komandira Stanice GP Horgoš.

Jul donosi i dobre vesti. Od 1. jula pojeftinjuju razgovori u romingu u mrežama Zapadnog Balkana.

Više se ne naplaćuje uspostavljanje veze, a minut razgovora koštaće oko 11 umesto dosadašnjih 28 dinara. SMS poruke upola su jeftinije, a korišćenje interneta za čak 90 procenata. Jeftini roming rezultat je sporazuma koji su zemlje Zapadnog Balkana u aprilu potpisale na Digitalnom samitu u Beogradu, a njime je predviđeno da, nakon postepenog smanjivanja cena u više faza, 1. jula 2021. godine cena rominga bude ista kao i u domaćem telefonskom saobraćaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.