Javno-privatno partnerstvo, najrealnija opcija za velike projekte (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 10:05

Javno-privatno partnerstvo, najrealnija opcija za velike projekte (AUDIO)

Primenom Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, u Srbiju je od privatnih partnera doneto oko tri milijarde evra investicija u različite oblasti, rečeno je na četvrtoj konferenciji posvećenoj tom modelu finansiranja.  U prilogu RNS, Eve Tomović.

Prošlo je deset godina o donošenju Zakona o javnom i privatnom partnerstvu i koncesijama. Dobro iskustvo u tome ima Beograd, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić, trenutno ima čak deset ugovora u toj oblasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"U početku smo morali da ulazimo u takve aranžmane jer nismo imali novca za tako velike projekte, tako da je Vinča najveće takvo partnerstvo posle Aerdoroma.

"U Nišu grejanje je u školama na bio-masu, Staroj Pazovi kanalizaciona mreža i putna infrastruktura, u Vršcu javna rasveta, Novi Sad apotekarska delatnost i garaže, u mnogim gradovima je gradski i prigradski prevoz putnika u tom partnerstvu" kaže ministarka za privredu Anđelka Atanasković.

"Javno-privatno partnestvo će postati najrealnija opcija u budućem periodu naročito u lokalanim samoupravama kada su u pitanju veliki projekti" dodala je.

Izvršna diretorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da je su primeri partnerstva na depiniji "Vinča" i aerdoroma "Nikola Tesla" dokaz da je Srbija u stanju da privuče ozbiljne ulagače.

Poslovna partnerstva postaju sve važnija u komunalnoj oblasti gradova ali da je potrebno otkloniti nedostatke kao što je npr. asimetrija znanja između privatnog i javnog partnertsvaa a odnosi se na zaposlene iz lokalnih uprava koje treba da osmisle i iznesu projekat odnosno ceo postupak da bi se došlo do potpisivanja ugovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.