Jan Agarski pobednik 46. likovne kolonije Borkovac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2018, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jan Agarski pobednik 46. likovne kolonije "Borkovac"

Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Jovanka Stolić, Anđelka Stojaković i Đorđe Stojanović (svi istoričari umetnosti) Plaketa sa likom Milivoja Nikolajević 46. likovne kolonije „Borkovac" dodeljena je Janu Agarskom, umetniku iz Stare Pazove.

Izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije otvorena je u sali Legata Romana Soretića, a Rumljani su imali priliku da pogledaju 26 slika 10 umetnika sa motivima rumskih razglednica.

Pobedniku Janu Agarskom, umetniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čije stvaralaštvo karakterišu stilizovani pejzaži sa izrazito naglašenim koloritom, plaketu je uručila Branislava Konjević, direktorka Zavičajnog muzeja Ruma.

"Ono što je specifično za ovogodišnju koloniju je da je ona tako koncipirana da ti radovi ostanu među Rumljanima, da sačuvamo te slike od zaborava, pa je tako i katalog sa ovogodišnje izložbe štampan u formi razglednica. Slike neće biti samo deo fundusa muzeja, nego će našu opštinu prezentovani i na ovakav turističko-promotivni način", kazala je Branislava Konjević.

Slikaru i likovnom pedagogu Janu Agarskom, koji je izgalagao i u zemlji i u inostranstvu, ovo je prvo učešće na likovnoj koloniji „Borkovac".

"Veoma mi je drago što je moj rad nagrađen, nisam očekivao ovo priznanje. Kada sam saznao da su rumski motivi tema kolonije, krenuo sam kroz vaš grad i prvo fotografisao, a onda to prenosio na platno. Jedna slika je sa motivom najstarije kuće u Rumi, a druga je sa motivom jednog dvorišta u samom centru grada na koje sam naišao šetajući gradom. Prvo sam počeo da radim sliku te najstarije kuće u Rumi, a zanimljivi su mi stari ruinirani objekti, dvorišne zgrade, nešto što se ne vidi na svakom koraku", rekao je Agarski, koji je posle završene likovne akademije u Novom Sadu, svoj talenat usavršio u Bratislavi.

Anđelka Stojaković, članica žirija smatra da koncept ovogodišnje kolonije ima višestruk značaj. Omogućava dalju saradnju Muzeja sa školama, kroz radionice, koje će imati za cilj da probude svest dece za očuvanjem kulturnog identiteta svog zavičaja, a stanovnicima i posetiocima našeg grada pružiće jednu novu interpretaciju kulturne baštine.

"U geometrizovanoj postavci Agarski je svoj doživljaj sveo u formi boje i dao mu vrednost pravog sadržaja slike. Sintetičkim pristupom postigao je strukturalno jedinstvo svih elemenata isto, tačnije u duhu geometrije i konstruktivizma umetnik je ostvario sintezu sopstvenog hira, unutrašnje potrebe za harmonijom i vizuelnih podataka predela", rekla je Anđelka Stojković na svečanom otvaranju izložbe.

Na 46. likovnoj koloniji su učestvovali: Aleksandra Stanković Jovanović, Konstantin Gušić, Milijana Juca Jovanović, Dimitrije Kolarević, Ljiljana Vojvodić, Siniša Popov, Jan Agarski, Suzana Geci, Bratislav Stevanović i Nebojša Mitrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.