Izložba skulptura i slika Solunci povodom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2018, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba skulptura i slika "Solunci" povodom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Radio-televizija Vojvodine i Aukcijska kuća "Srbinovski" organizuju izložbu skulptura i slika "Solunci", našeg eminentnog umetnika- vajara i slikara Milana Trkulje.

Izložba sa preko 70 unikatnih radovabiće otvorena u subotu, 24. novembra, u 12 časova, u donjem holu Studija "M" (Novi Sad, Ul. Ignjata Pavlasa 3). Međubrojnim remek delima,posetioci će moći da videi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reljefnu kompoziciju "Večiti boj", koja simbolično, kroz partiju šaha, predstavlja borbu između srpskih i austrougarskih vojnika. Raritet je i to što su 64 šahovska poljai 32 figure vojnikaizrađeni ručno, od terakote.

Vlasnik Aukcijske kuće "Srbinovski" Boris Srbinovski, ukazuje na to da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na autoportret Milana Trkulje, pod nazivom "Večiti samostalac".

"Ta neverovatna skulptura puno govori o Milanu Trkulji, o načinu na koji je gledao na život i kako je o njemu razmišljao", objašnjava Srbinovski i dodaje da je Trkulja dvadeset godina svog stvaralačkog rada posvetio srpskom vojniku, skidajući sa svojih dedova i pradedova (ratnika sa Cera, Kajmakčalana, Krfa i Soluna) simbol veličanja i stavljajući ih u kontekst "činjenja grehova običnih smrtnika“. Svi njegovi "Solunci“ tako grade jednu veliku narodnu pesmaricu za istoriju-naglašava Srbinovski.

Izložba traje od 24. do 29. novembra. Vreme posete: svaki dan od 12 do 20 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.