Izložba igračaka Biserka i Đorđe u KCNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 19:50

Izložba igračaka "Biserka i Đorđe" u KCNS

Izložba "Biserka i Đorđe" u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, namenjena je svima, čije su detinjstvo obeležile igračke koje je proizvodila jugoslovenska fabrika igračaka i galanterije "Biserka", ali i novim generacijama, koje se danas igraju na drugačiji način.

Kolekcija igračaka Đorđa Popića, koje je proizvodila nekadašnja fabrika "Biserka", jedna je od najvećih u našoj zemlji i regionu. Nakon niza godina, u kojima je kupovao sve na koje naiđe, danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upotpunjuje kolekciju i uživa u tome da je predstavi javnosti.

"Biserku sakupljam iz jednog prostog razloga, a to je što je jedina imala licencu Volt Diznija u Evropi. Ni Italijani, ni Španci, Nemci i ostale zemlje, nisu imali licencu Volt Diznija, nažalost koju su izgubili 1990. godine kada je počeo taj nesrećni rat", kaže Popić.

Đorđe ima više od 850 igračaka. Na izložbi je prikazan samo deo kolekcije, a koliko je važna prilika da ih vidimo izložene u ustanovi kulture, govori i to da se u većini postjugoslovenskih muzeja koji imaju igračke, nalaze kolekcije baš Biserkinih primera.

"Ovo je jedan pečat vremena koji ne može više da se vrati. Sad su Gormiti i ostale igračke koje ne poznajem baš najbolje, ali ove poznajem sve. A nisam prodao ništa svoje, ne mogu da se otuđim ni od jedne jer svaka mi je draga. a kupujem ih na Limundu, Kupindu, Najlonu, vašaru u Rumi. Uvek je to za mene velik izazov i lep osećaj i pomislim kako ću naći baš tu koju nemam", dodaje Popić.

Izložba je u Likovnoм salоnu Kulturnog centra otvorena do 26. aprila, a Đorđeva ideja je dа narednog maja priredi još jednu, veliku, u atrijumu Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu, gde je inače zaposlen i gde se njegova ljubav prema umetnosti dodatno razvila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.