Izložba Srpska saborna crkva u Tabanu - Tragom nestale Srpske varoši u Budimu u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2018, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Srpska saborna crkva u Tabanu - Tragom nestale Srpske varoši u Budimu" u Budimpešti

U četvrtak, 8. novembra u 16.00 sati u baroknoj dvorani Muzeja u tvrđavi Istorijskog muzeja Budimpešte, biće održano svečano otvaranje izložbe Srpska saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale srpske varoši u Budimu. Izložba je nastala kao rezultat saradnje Istorijskog muzeja Budimpešte, Galerije Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji i Srpskog instituta u Budimpešti.

Izložba Srpska saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale Srpske varoši u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Budimu predstavlja dobar primer saradnje dva muzeja i više naučnih i državnih ustanova, kao i dokaz važnosti i uspešnosti međunarodnih projekata čiji je cilj kako bolje poznavanje kulturnih prilika u istoriji oba naroda, tako i naše međusobno upoznavanje i povezivanje u sadašnjosti.

Izložba predstavlja nastavak rada na očuvanju i prezentaciji srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj. Nakon konzervacije, stručne obrade i predstavljanja ikona Arsenija Teodorovića rađenih za ikonostas Sabornog hrama u Budimu na izložbi Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu u Galeriji Matice srpske 2017. godine, Istorijski muzej u Budimpešti je izložbom Srpska saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale Srpske varoši u Budimu postavio ovo umetničko ostvarenje u širi okvir istorijskih i društvenih prilika. Na ovaj način, ikonostas je predstavljen kao materijalni trag ne samo umetničkih dometa srpske kulture, već i svedočanstvo duhovnog života i stremljenja srpskog naroda u Ugarskoj. Ikone Arsenija Teodorovića su centralni eksponat na izložbi oko kog su sabrani brojni drugi predmeti – urbanistički planovi, fotografije, umetnička dela, knjige i drugo – koji pred očima posmatrača bude nestali život Srba u Budimu, u nekadašnjoj Srpskoj Varoši Tabanu i Sabornom hramu koga više nema.

Na izložbi u Galeriji Matice srpske 2017. godine ikonostas je posle sedamdeset godina prvi put u potpunosti rekonstruisan i predstavljen javnosti, dok se na izložbi u Budimpešti on vraća u grad u kom je nastao u XIX veku, među dela koja govore o nekadašnjoj crkvi koju je krasio i njenom urbanističkom okruženju – Srpskoj Varoši Taban.

Izložba je ostvarena s blagoslovom Njegovog preosveštenstva gospodina Lukijana, episkopa budimskog.

Pozdravni govor održaće Peter Farbaki, generalni direktor Istorijskog muzeja Budimpešte, a prisutnima će se potom obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Pera Lastić, direktor Srpskog instituta u Budimpešti, Dragana Milošević, sekretarka za kulturu AP Vojvodine Republike Srbije, dr Zoltan Firješ, zamenik državnog sekretara za odnose sa verskim zajednicama i narodnostima u Uredu predsednika Vlade Mađarske, dr Aleksandra Salai Bobrovnicki, zamenica glavnog gradonačelnika Budimpešte za kulturu, Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i Nj. Pr. Lukijan (Pantelić), episkop Srpske pravoslavne eparhije budimske. Svečano otvaranje izložbe uveličaće Kamerni ansambl „Orfelin" iz Novog Sada pod upravom Tamare Adamov Petijević i umetnici Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

Realizaciju izložbe omogućili su Grad Budimpešta, Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske, Srpski institut u Budimpešti, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinska vlada ‒ Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, a njeno svečano otvaranje pomogli su Vojvođanska banka OTP grupa, Srpska samouprava u Budimpešti, Srpska samouprava u Zuglou i Samouprava Srba u Mađarskoj.

Izložba će biti otvorena do 17. februara 2019. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.