Izložba 100 odabranih dela iz kolekcije Vojvođanske banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2018, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba 100 odabranih dela iz kolekcije Vojvođanske banke

Izložba "Odgovorno u kulturi. 100 odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke" biće otvorena 6. septembra u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Na izložbi će biti predstavljena najreprezentativnija umetnička dela iz te kolekcije koja prikazuju njenu stilsku i tematsku raznolikost i pružaju uvid u najznačajnije domete vojvođanske umetnosti druge polovine 20. veka.

Vojvođanska banka je osamdesetih godina 20. veka počela stvaranje svoje umetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolekcije, koja je danas respektabilna kolekcija srpske nacionalne umetnosti sa 796 umetničkih dela.

Radovi iz kolekcije kreću se od izrazito kolorističkih, ekspresionističko/impresionističkih prikaza vojvođanske ravnice, preko intimističko obojenih, apstraktnih arabeski, geometrizovanih pejzaža i mrtvih priroda.

Među zastupljenim autorima nalaze se imena značajnih predstavnika vojvođanske likovne scene, poput Milana Konjovića, Stojana Trumića, Nikole Graovca, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića, Milivoja Nikolajevića, Ankice Oprešnik, Milana Kerca, Milana Kečića, Zdravka Mandića, Save Stojkova i mnogih drugih.

Saradnja Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke počela je u junu 2016. godine, a ubrzo nakon toga počeo je popis bogate umetničke kolekcije banke.

U oktobru iste godine otvorena je prva izložba "Odgovorno u kulturi" kada je u Galeriji Matice srpske predstavljen najreprezentativniji deo umetničke zbirke.

Tokom iste godine realizovane su edukativne radionice za decu u Novom Sadu i Beogradu, a u aprilu 2017. godine izložba je otvorena i u zgradi Narodne banke u Beogradu.

Osmišljen je i program manjeg obima - Umetnički karavan (u izboru od pet slika različitih autora) koji je kao putujuća izložba priređen u Kragujevcu, Čačku, Apatinu, Zrenjaninu i Subotici.

Vojvođanska banka dala je poseban doprinos svečanosti povodom završetka radova na obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske 1. juna 2017. godine.

Saradnja Galerije i banke prepoznata je u javnosti kao primer dobre prakse i nagrađena je sa dva priznanja: Fondacija "Trag" je uručila zahvalnicu Vojvođanskoj banci za doprinos razvoju filantropije u 2016. godini, a magazin "Diplomacy and Commerce" je Vojvođanskoj banci i Galeriji Matice srpske dodelio nagradu u kategoriji "Busineš and Art" za saradnju na svečanosti povodom obeležavanja godišnjice ovog magazina.

Izložbu će zvanično otvoriti ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, a govoriće i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik izvršnog odbora Vojvođanske banke Predrag Mihajlović.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 20. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba „Odgovorno u kulturi“ od sutra u Galeriji Matice srpske

Izvor: Danas, 04.Sep.2018

Sto odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke čini izložbu "Odgovorno u kulturi", koja će sutra u 20 sati biti svečano otvorena u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1. Članak Izložba „Odgovorno u kulturi“ od sutra u Galeriji Matice srpske se pojavljuje prvo na Dnevni list...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.