Italija zemlja partner na narednom Poljoprivrednom sajmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija zemlja partner na narednom Poljoprivrednom sajmu

Na narednom međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koji će se održati u maju 2019. godine, zemlja partner biće Italija, saznaje RTV u ekskluzivnom razgovoru sa direktorkom italijanske agencije za spoljnu trgovinu Marinom Skonjamiljo.

"Veoma sam ponosna što mogu da vam saopštim da smo sa čelnim ljudima novosadskog sajma definisali to da Italija bude zemlja partner međunarodne poljoprivredne smotre u maju mesecu. Očekuje nas veliki posao pripreme kolektivnog nastupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << italijanske privrede. I sigurni smo da će to rezultirati veoma pozitvnim uticajima na ekonomiju obe zemlje. Inače, podaci govore da je ekonomska aktivnost između Italije i Srbije uvećana za 7,5 odsto", rekla je Skonjamiljo.

Ovu vest direktorka italijanske agencije za spoljnu trgovinu saopštila je u Palati Italija gde je održano niz događaja u okviru obeležavanja nedelje italijanske kuhinje koja se danas zavšava u čitavom svetu. Ove godine ona protiče u znaku mediteranske dijete, koja je kao nematerijalo dobro pod zaštitom UNESK-a, a u njenom fokusu je maslinovo ulje, jedan od najzdravijih darova prirode sa višestrukim blagodetima po zdravlje čoveka.

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje i šta je najvažnije u tehnološkom procesu proizvodnje tog eliksira zdravlja na jedinstvenoj obuci za degustatore, po prvi put održanoj u Srbiji, ekspert svetskog renomea Mauro Amelio, na našu molbu samo za gledaoce RTV-a pokazuje kako se pravilno degustira maslinovo ulje.

"Jedna kašikica se stavlja u zatvorenu posudu koja se brzim okretanjem u ruci zagreva do 28 stepeni".

Verujte ovo nije nimalo jednostavno jer samo eksperti na ovaj način mogu maslinovo ulje pretvoriti u aerosol,a potom proceniti njegova organolepticka svojstva. Inače uvoz maslinovog ulja iz Italije u Srbiju u pravih deset meeci ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, uvećan je za 71 procenat .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.