Intervencija na srcu pre dve godine primenjena u Holandiji - danas i na Institutu u Sremskoj Kamenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2020, 19:08

Intervencija na srcu pre dve godine primenjena u Holandiji - danas i na Institutu u Sremskoj Kamenici

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, prvi put u Srbiji izvedena je perkutarna koronarna hemo-dinamska podrška srca, kojom se uspešno sprečava dalje slabljenje srčanog mišića pacijenata. Intervencija je trajala dva sata, izveli su je iskusni interventni kardiolozi, u saradnji sa vaskularnim hirurzima, a pacijent će sutra biti otpušten na kućni oporavak.

Zahvat je urađen 60-ogodišnjem pacijentu iz Vojvodine, koji je primljen kao hitan slučaj sa akutnim oštećenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srčane funkcije. Nakon bezmalo dvosatne intervencije, kojom bi trebalo da bude sprečeno dalje slabljenje srca, pacijent se oseća dobro i čeka povratak kući. Tu kompleksnu proceduru, prvi put u našoj zemlji, izveli su vrhunski interventni kardiolozi i vaskularni hirurzi Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Profesor dr Milovan Petrović, rukovodilac Klinike za kardiologiju, objašnjava da je reč o unapređenju jedne starije metode, kao "implantacije intraaortne balon pumpe, jer koristi deo tog uređaja i novi kateter, novu pumpu."

"Taj kateter sa pumpom se implantira u levu srčanu komoru kroz arteriju i aortu i izvlači krv iz leve srčane komore i ubacuje u aortu i na taj način olakšava rad srčane komore", precizira profesor Petrović.

Perkutarna hemodinamska podrška srca, koja je pre dve godine primenjena u Holandiji, bila je profesionalni izazov našem timu lekara.

"Ovaj kateter omogućava povećanje volumena srca od preko 2 litra u minuti tokom izvođenja procedure i time, na neki način, pravi intervenciju sigurnijom, a olakšava rad srcu, sa jedne strane, a sa druge strane, olakšava oporavak nakon vaše revaskularizacije perkutarnim metodama", kaže prof. dr Dragan Debeljački, načelnik Službe za invanzivnu hemodinamiku i radiološku dijagnostiku.

Doktor Debeljački napominje da bi na njihovom Institutu godišnje moglo da se uradi i do 200 takvih intervencija, ali im nedostaje adekvatna finansijska podrška od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, budući da je zahtevna i skupa.

Kako ističe, svoja iskustva podelili su sa kolegama sa drugih Instituta, tako da bi ta tehnika sprečavanja srčanog slabljenja, uskoro mogla da se primenjuje i u drugim gradovima Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.