Intenzivnom obradom zemlje ratari rade na sopstvenu štetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 18:21

Intenzivnom obradom zemlje ratari rade na sopstvenu štetu

Do erozije plodnog tla između ostalog dolazi i zbog intenzivne obrade zemlje, koja samo pomaže da vetar, kiša i druge meteorološke pojave učine svoje. Ratari u južnom Banatu, po pravilu, posežu za tim u želji za što većom zaradom, čineći tako ogromnu štetu čak i sopstvenoj budućnosti.

Tone i tone relativno tanke plodne površine zemljišta tako nestaju, a poznato je da se humus vrlo sporo i teško obnavlja. Naime, bespotrebno usitnjena zemlja u vreme suše lako postaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prašina koju vetar raznosi okolo. Zato iz Instututa "Tamiš" godinama apeluju da se primenjuje konzervacijska obrada zemljišta koja čuva oranice.

"Smanjenje intenziteta obrade je jedna od vrlo bitnih stavki, jer imamo situaciju, ako sad pogledate njive da intenzivna prolećna priprema, naročito je bilo suvo i zemljišta su maksimalno usitnjena. Posle ovih količina padavina i ovih pljuskova koji mogu da budu kratki sa 10 litara kiše, sa 20 ili u najgorem slučaju sa 30 i više litara kiše u kratkom vremenskom periodu po metru kvadratnom, bukvalno unište čitavu površinu zemljišta. I tu se gubi sposobnost strukturnih agregata zemljišta i površine zemljišta da se odupre uticaju takvih vremenskih uslova. I onda imamo pojavu pokorice iz prostog razloga što zemljište nije u mogućnosti zbog intenzivne obrade i predsetvene pripreme da sprovede vodu u dublje slojeve, nego čekamo da ta voda ispari ili ostane gore", kaže Bogdan Garalejić, PSS Institut "Tamiš" Pančevo.

Još jedna mera koja omogućava bolju zaštitu poljoprivrednog zemljišta, njegovo prirodno obnavljanje i smanjenje isušivanja njiva jeste zadržavanje žetvenih ostataka. Naši ratari ih nažalost i dalje u velikoj meri spaljuju, uništavajući tako organske materije koje trebaju oranicama, ali i brojne korisne organizme u njima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.