In memoriam: Laslo Patoč, novinar, pisac, nastavnik...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 11:57

In memoriam: Laslo Patoč, novinar, pisac, nastavnik...

Novinar, pisac, urednik, kritičar i nastavnik Laslo Patoč iznenada preminuo u 35. godini života, u Senti.

Laslo Patoč je rođen u Senti 1986. godine, tu je završio i osnovnu i srednju školu, posle čega je studirao na Odseku za mađarski jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Diplomirao je 2009., a master diplomu stekao 2010. iz književne teorije. Iste godine je upisao doktorske studije.

Od 2010. je učestvovao u nizu konferencija međunarodnog (bilateralnog) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << projekta Srpske akademije nauka i umetnosti i Mađarske akademije nauka. Učestvovao je u raznim istraživačkim projektima i dobio stipendije za svoje usavršavanje. Bio je član omladinske sekcije Međunarodnog društva za hungarološka istraživanja i Mađarskog društva za istoriju književnosti u Budimpešti, i jedan je od osnivača Kruga "Híd" u Novom Sadu. Od 2013. godine je bio član i Saveta manifestacije "Dani Sentelekija".

Godine 2019. je Izdavački zavod "Forum" objavio njegov roman Vezeti a népet. Radio je u mađarskoj redakciji Radija Novi Sad, na Odseku za mađarski Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kratko vreme je uređivao i književni dodatak dnevnog lista "Magyar Szó", bio je glavni urednik časopisa "Híd", a radio je i kao nastavnik u srednjoj školi. Bio je stalni saradnik kulturne emisije Radio Novog Sada "Szempont".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.