Iks nož od juna na raspolaganju onkološkim pacijentima iz Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022, 18:08

"Iks nož" od juna na raspolaganju onkološkim pacijentima iz Vojvodine

Onkološki pacijenti iz Vojvodine više ne moraju da putuju do Beograda ili u inostranstvo, kako bi primili zračnu radioterapiju ili se podvrgli radiohirurgiji, već će to moći da obave na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Zahvaljujući savremenom aparatu, tzv. Iks nožu, stručnjaci Klinike za radiološku terapiju, u prilici su da pomognu obolelima koji ne mogu da budu operisani ili imaju metastaze.

Ovaj savremeni "Iks nož" je od juna meseca na raspolaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svim onkološkim pacijentima iz Vojvodine. Kako su nam rekli u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nedeljno se ovde pregleda i ozrači oko 20 pacijenata, što je na mesečnom nivou oko 80, što je drastično veći broj u odnosu na raniji period.

U tom periodu, oboleli od kancera su bili na "listama čekanja" ili su bili prinuđeni da se izlažu višesatnim putovanjima u inostranstvo, da bi primili terapiju, a oni sa metastazama su mogli da dobiju samo palijativno lečenje.

"Sada imamo dva aparata, jedan u Beogradu, jedan u Novom Sadu, i sada i pacijenti iz Vojvodine mogu na ovaj način da se zrače, odnosno da se leče, i to je jedan veliki iskorak, jer je zračenje i radiohirurgija, jedan od najvažnijih modaliteta u lečenju onkoloških pacijenata", kaže dr Igor Đan, radijacioni onkolog, Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica.

Primenom "Iks noža" postiže se pošteda zdravog, okolnog tkiva, a veoma precizno se deluje na tumor. Lečenje tom metodom je efikasnije, smanjen je broj hospitalizacija, a za pacijente je znatno komfornije.

"Benefiti za zaposlene su pre svega što na našu sreću možemo da ozračimo što je moguće više pacijenata, a to postižemo tako što sa manje doza možemo na mesečnom nivou da isporučimo čak i veći broj pacijenata nego na klasičnim linearnim akceleratorima, a za pacijente je benefit, npr. kod pacijenata koji imaju primarni tumor pluća, a ne mogu da se operišu, ova metoda je vrlo približna hirurgiji", kaže dr Igor Đan.

Koliki je značaj "Iks noža", govori i podatak da u Vojvodini od malignih bolesti godišnje oboli oko 10 hiljada građana. Od juna je na Klinici za radiološku terapiju Instituta urađeno oko 300 terapija, a zaposleni očekuju da će u narednom periodu taj broj biti i veći.

"Molim sve kolege iz svih centara, koji imaju onkološke pacijente i koji smatraju da imaju ili proširenu ili osnovnu bolest ili indikaciju za "Iks nož", da nam upućuju takve pacijente na Kliniku za radioterapiju", kaže Dejana Savić, upravnica Klinike za radiološku terapiju

Da li će neki pacijent postati kandidat za radiohirurgiju, zavisi od više faktora, pre svega od veličine tumora, stepena uznapredovalosti, ali i opšteg stanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.