Hrana koja pruža jednaku snagu kao i energetski gelovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana koja pruža jednaku snagu kao i energetski gelovi

Kašika pire krompira jednako je dobra u pružanju energije kao i razni energetski gelovi koji su omiljeni među sportistima. Međutim, kod dugoročnog korištenja takvih gelova, uvek dođe trenutak kada telu ponestaje glikogena zbog čega treba nešto drugo za energiju.

Istraživanje koje je podržao "Savez za istraživanje krompira" otkrilo je da je krompir pire, u poređenju s energetskim gelovima ili vodom, efikasno nadopunio nivo energije kod biciklista na veće udaljenosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Međutim, iako se krompir može činiti povoljnijom varijantom od sintetičkih aromatiziranih gelova, čvrstu hranu teško je nositi i još teže konzumirati kada pređete 15 kilometara maratona. Otuda je i nastala potreba za energetskim gelovima ili vrećicama u kojima je zapakovano od 20 do 40 grama ugljenohidrata.

Ipak, kako piše britanski Guardian, priroda uvek ima "pri ruci" svoja pakovanja namirnica bogatih ugljenohidratima.

Med

Kao i komercijalni energetski gelovi, med se sastoji uglavnom od fruktoze i glukoze, kombinacije koje telo apsorbira bolje nego samu glukozu. Med se koristi kao izvor energije još od Olimpijskih igara u drevnoj Grčkoj. Ovih dana dolazi čak i u vrećicama prilagođenim trkačima.

Voćne kašice

Kašaste voćne teglice koje se prodaju kao užina za bebe i malu decu takođe su prilično dobar izvor energije za sportiste, a budući da je reč o pasiranom voću, obično su ukusnije od energetskih gelova. Ove kašice popularne su među ultramaratoncima.

Grožđice

Još uvek su kesice grožđica dobar izvor ugljenohidrata, kao i ostalo sušeno voće poput urmi. Jedno istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji ustanovilo je da su grožđice delovale jednako dobro kao i energetski gelovi na grupu trkača koji su trčali 80 minuta.

Guava žele

Kolumbijski biciklisti već godinama koriste neku vrstu džema od guave, bogatog ugljenohidratima, koji je ukusan poput ispasiranog voća. Tradicionalni guave žele dostupan je u crvenim trakicama umotanim u osušeno lišće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.