Holandija: Klinici za eutanaziju više od 3.000 zahteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2020, 05:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Klinici za eutanaziju više od 3.000 zahteva

Jedina klinika specijalizovana za eutanaziju u Holandiji, državi koja je prva legalizovala tu praksu, objavila je da je prošle godine primila više od 3.000 zahteva, što je 22 odsto više nego 2018. godine, piše Index.hr.

Centar za eutanaziju u Hagu navodi da je prošle godine primio 3.122 zahteva, najviše od 2012. godine, od kako postoji ta ustanova.

Od pristiglih zahteva prihvaćeno je oko 900.

"Svakog radnog dana 13 osoba dolazi kod nas sa molbom: 'Pomozite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mi, ne mogu više ovako'", navodi upravnik klinike Steven Pleiter, a prenosi AP.

Najmanje dva lekara moraju potvrditi da nema drugog razumnog rešenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje.

Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore s pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i proveru postupka sa zakonom.

Holandija je legalizovala eutanaziju 2002. godine, a ubrzo je to učinila i Belgija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.