Grupa mladih odlučila da pokloni mural Sremskim Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 11:33

Grupa mladih odlučila da pokloni mural Sremskim Karlovcima

Grupa mladih odlučila je da pokloni mural svom susedstvu. Uz pomoć volonterizma i samoorganizovanjem, vojvođanski motivi uskoro će krasiti zid dužine 18 metara i površine 38 kvadrata, između Grobljanske i ulice Ivana Filipovića u Sremskim Karlovcima.

Profesorica likovnog Olga Rabrenović, godinama je želela da nacrta mural u svom mestu. Uz dopuštenje komšije čiji je zid, i pomoć OKUD Brankovog Kola, Pokreta gorana Vojvodine i svojih prijatelja volontera, svakog vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << malo po malo, tu ideju uspeva da sprovede u delo.

Moja ideja za mural je postojala odavno, još od fakulteta ali nisam do sad imala nikakvu priliku. Mnogo zidova ima u Karlovcima koji bi bili dobri da se ofarbaju, ili da se ukrase ili da se bilo šta uradi sa njima. Olga Rabrenović Profesor likovne kulture

Nema nas puno, negde oko 5-6 nas je bilo. Gledali smo na to da gledamo mere u vezi korone da ih ne bi promašili. Društvo koje mi je pomagalo, oni su uradili sve što su mogli oko procesa, sada je sve na meni. Ja sam nekako planirala da to bude gotovo do kraja avgusta, ako me vreme posluži i ne bude kiše verujem do kraja avgusta da ću završiti mural", kaže Olga Rabrenović, profesor likovne kulture.

Kako kaže, motivi proističu iz naše tradicije, jer nas je moderno vreme pomalo udaljilo od nje, a svi koji rade na muralu slažu se da mladi mogu puno toga da urade za svoju lokalnu sredinu.

Tu sam bio pozvan od strane Olje da pomognem sa muralom, pa sam se čuo takođe sa organizacijom da dođem da pomognem, ja sam bio voljan i željan", kaže Aleksandar Stefanović, volonter.

"Zaista ovaj proces je veoma važan koliko i sam rezultat iz razloga što prosto aktiviranje lokalne zajednice i nekako uvažavanje inicijative mladih volontera da se pokrenu i ostave svoj pečat na svom, da kažemo u svom kraju. Mislim da je to zaista važno da bude što više ovakvih inicijativa da ćemo nekako kao i kolektiv bolje funkcionisati, a i da ćemo biti mnogo bolje prepoznati i van same opštine Sremski Karlovci", kaže Marija Petrović, volonterka.

Takođe se nadaju da će uspeti da upravo oni budu ti inicijatori, i da što više mladih pokuša da ostvari svoje ideje na sličan način.

Uskoro će ovaj zid ulepšavati pogled komšijama i turistima, a još ga lepšim čini to što je nastao kao produkt mladosti, entuzijazma i druženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.