Gradovi u fokusu - Kikinda ulaže u kulturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2021, 20:18

"Gradovi u fokusu" - Kikinda ulaže u kulturu

Na konkursu ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“ za Kikindu je opredeljeno 11 miliona dinara za realizaciju projekta „Jaki - jačanje kulturnih kapaciteta“. Sredstva će biti uložena u izgradnju galerijskog prostora i kreiranje uslova za izradu nove stalne postavke u kikindskom Narodnom muzeju, ali i za rekonstrukciju stare sušare za crep u bivšem pogonu fabrike „Toza Marković“, u sklopu ateljea „Tera“.

Sredstva u iznosu od 6 miliona dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je Narodni muzej u Kikindi dobio preko konkursa „Gradovi u fokusu“, preduslov su za stvaranje novog galerijskog prostora i inoviranje stalne postavke. Levo krilo kikindske Kurije, koje se do sada nije koristilo, tako bi trebalo da postane važno i nezaobilazno mesto za sve posetioce kikindskog Muzeja.

„On je fizički odvojen od ostatka zgrade, gde će biti buduća stalna postavka. U pitanju je oko 250 kvadrata prostora, koji će biti opremljen u galeriju, koja zadovoljava savremene muzeološke standardre“, rekla je Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja u Kikindi.

Novine će biti uočljive i u Ateljeu Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“, kojem je preko konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstva za kulturu i informisanje, odobreno 5 miliona dinara za rekonstrukciju stare sušare za crep fabrike „Toza Marković“ u rezidencijalni objekat.

„Ideja je da svi vajari, koji su zainteresovani da u svom opusu imaju veliku terakotu, mogu da dođu u Kikindu. Imaće smeštajni prostor, imaće ishranu i što je najvažnije, imaće stručnu pomoć da bi realizovali svoje velike terakote“, rekao je Slobodan Kojić, direktor CLPU Tera.

Grad Kikinda je ove godine za konkurs „Gradovi u fokusu“ pripremio tri projekta, od kojih su odobrena dva. Zato je važno dalje tražiti mogućnosti da se finansiraju kapitalni projekti iz oblasti kulture i obrazovanja.

Cilj konkursa „Gradovi u fokusu“ jeste podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku programima kulturnih aktivnosti koje se realizuju na teritoriji lokalnih samouprava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.