Gojković: Od juče četvoro preminulih od koronavirusa u Vojvodini, hospitalizovano 195 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 08:39

Gojković: Od juče četvoro preminulih od koronavirusa u Vojvodini, hospitalizovano 195 osoba

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je je od početka epidemije jučerašnji dan bio najgori u Vojvodini, kad je reč o broju novozaraženih i umrlih od Kovida 19. "Od poslednjeg preseka juče u 15 sati do sada u Vojvodini je od kovida umrlo četvoro ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije", izjavio je Gojković.

On je dodao da se u Pokrajini već četiri dana dana beleži trocifren broj novozaraženih.

"Juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo imali najviše zaraženih -122", rekao je Gojković i naglasio da je su kovid centri u Vojvodini skoro puni.

Naveo je da je do pola popunjena četvrta kovid zgrada u KC Vojvodne, kovid odeljenje bolnice u Vrbasu je puno, a i u Pančevu su takođe puni kapaciteti.

"Mi sada od jedne nesigurne epidemiološke situacije imamo izrazito nepovoljnu situaciju", rekao je on.

Gojković kaže da ukoliko se nastave okupljanja u velikom broju u zatvorenom i otvorenom prostoru broj zaraženih može da se duplira, a takav udar zdravstveni sistem neće moći da izdrži.

"Čak i da otvorimo nove bolnice nećemo imati zdravstvene radnike, blizu smo toga da pređemo crvenu liniju za koji se bojim da neće biti povratka", upozorio je Gojković.

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 195 pаciјеnta kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа Kovid-19. Оd tоgа, kod 13 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je sa područja Grada Novog Sada, zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.

U cilјu sprečavanja širenja i oboljevanja od Kovid-19 virusne infekcije, KCV podseća da je obavezno pridržavanje svih preventivnih zaštitnih mera, što podrazumeva nošenje zaštitnih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju u zatvorenom prostoru.

Dramatično u KC Vojvodina, hospitalizovano 195 osoba

U Kliničkom centru Vojvodine hospitalizovano je 195 kovid pacijenta, a v.d. direktora te zdravstvene ustanove Edita Stokić ocenila je da je situacija dramatična i apelovala na sve građane da se pridržavaju preventivnih mera.

U toj zdravstvenoj ustanovi najviše je pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom iz Novog Sada, Vrbasa i Subotice.

Do juče su četiri klinike KC Vojvodine funkcionisale kao kovid bolnice, a doktorka Stokić je za TV Prva kazala da su od juče za tu namenu otvoreni i kapaciteti abdominalne hirurgije.

"Sada već govorimo o dramatičnoj situaciji u KC Vojvodina. Apelujem na građane da preuzimaju sve preventivne mere kako bi sprečili ne samo širenje virusa korona, nego i oboljevanje od Covid 19", kazala je doktorka Stokić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.