Gde se nalazio Novi Sad pre 50 miliona godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde se nalazio Novi Sad pre 50 miliona godina

Svi znamo kako izgleda planeta Zemlja, kako su raspoređeni njeni kontinenti i okeani, ali nije sve bilo rako oduvek. Kako je naša planeta izgledala pre 750 miliona godina možete da vidite na interaktivnoj mapi, na ovom linku, "Ancient Earth".

Ova mapa nastala je kao zajednički projekat Iana Vebstera (Google) i C. R. Skotezea (Paleomap Project). Kako na mapi napredujete kroz vekove, kopnena masa Pangea se postepeno raspada i formira mapu sveta kakvu svi danas dobro poznajemo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Da biste pretragu učinili još ličnijom, čak možete da ukucate ime grada i ulicu gde se trenutno nalazite i da vidite na kojim je on tačno koordinatama bio pre milion godina.

Na primer, Njujork je bio malo ostrvo na južnoj hemisferi, izolovano od bilo koje veće kopnene mase. Otprilike u isto vreme, London je još bio deo Panegee i bio je praktično na vrhu Južnog pola. Možete koristiti strelice na tastaturi da prelistate epohe ili skačete od događaja do događaja, poput prvog pojavljivanja višećelijskog života ili izumiranja dinosaurusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.