Džonson: G7 će obezbediti milijardu vakcina protiv kovida; Grupa nije neprijateljski raspoložena prema Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2021, 08:13

Džonson: G7 će obezbediti milijardu vakcina protiv kovida; Grupa nije neprijateljski raspoložena prema Kini

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da se Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu obavezala da će obezbediti milijardu vakcina protiv kovid-19 kako bi pomogla siromašnim zemljama da vakcinišu svoje stanovništvo.

"Pre nedelju dana zamolio sam kolege lidere da pomognu u pripremi i obezbeđivanju doza koje su nam potrebne za vakcinaciju čitavog sveta do kraja 2022. godine", rekao je Džonson novinarima, preneo je Rojters.

On je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je veoma zadovoljan što može da objavi da su lideri ovog vikenda obećali preko milijardu doza direktno ili preko programa Kovaks..

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu dogovorila se danas da poveća doprinos za finansiranje borbe protiv klimatskih promena i ispuni zakasnelo obećanje da će dati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama, i pozvala druge razvijene zemlje da se pridruže tim naporima.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka sedam najvećih ekonomija sveta tokom vikenda u Kerbis beju, na jugozapadu Velike Britanije, G7 je naveo da ponovno potvrđuje zajednički cilj razvijenih zemalja da izdvoje 100 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora do 2025. godine, preneo je Rojters.

U tom cilju, obavezujemo se da ćemo povećati i poboljšati sveukupne međunarodne doprinose za javno finansiranje klime za ovaj period i pozivamo druge razvijene zemlje da se pridruže i pojačaju svoj doprinos ovim naporima, navedeno je u saopštenju.

G7 poziva Kinu da poštuje ljudska prava u regionu Sinđijang i omogući Hongkongu visok stepen autonomije, navedeno je u skoro završenoj verziji saopštenja.

"Promovisaćemo svoje vrednosti, uključujući poziv Kini da poštuje ljudska prava i osnovne slobode, posebno u vezi sa Sinđijangom i tim pravima, slobodama i visokim stepenom autonomije za Hongkong utvrđenim u kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i osnovnom zakonu", naveo je G7.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu je naglasila značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i založila se za mirno rešavanje tog pitanja.

"I dalje smo ozbiljno zabrinuti situacijom u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima promene statusa kvo i povećanja tenzija", navodi G7.

Oštriji stav prema nefer niskim cenama robe iz Kine 

Lideri G7 postigli su konsenzus o potrebi da se zajednički nastupi prema "nepravedno niskim cenama izvozne robe iz Kine", kao i prema "zloupotrebi ljudskih prava", rekao je visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Lideri G7 postigli su konsenzus o potrebi da se zajednički nastupi prema "nepravedno niskim cenama izvozne robe iz Kine", kao i prema "zloupotrebi ljudskih prava", rekao je visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Rekao bih da je bilo jednoglasnosti u pogledu spremnosti da se skrene pažnja na zloupotrebu ljudskih prava i kršenja osnovnih sloboda", kazao je u subotu neimenovani zvaničnik, a preneo Rojters.

On je dodao da postoji posvećenost da se preuzme akcija kao odgovor na "ono što se jasno vidi".

Američki diplomata je dodao da se G7 mnogo promenio u odnosu na period od pre tri godine, kada u završnom izveštaju sa Samita nije bilo pominjanja Kine.

Britanska agencija dodaje da prema pravnoj strukturi Svetske trgovinske organizacije, status Kine kao "netržišne ekonomije" dozvoljava njenim trgovinskim partnerima, uključujući i SAD, da koriste poseban radni okvir kojim se određuje da li Kina izvozi robu po nefer niskim cenama i, ukoliko se to utvrdi tačnim, partneri mogu da uvedu dodatnu carinu na uvezenu robu.

Kina: Prošli dani kada su male grupe donosile globalne odluke

Kina je danas upozorila lidere G7, okupljene na samitu u Kornvolu, da su odavno prošli dani kada su globalne odluke donosile male grupe zemalja.

Na taj način Peking je odgovorio najbogatijim zemljama sveta koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Kinom.

"Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja", rekao je portparol kineske ambasade u Londonu, preneo je Rojters.

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male, siromašne ili bogate, i da svetska pitanja treba rešavati u konsultaciji sa svim zemljama, dodao je on.

Lideri grupe G7 - SAD, Kanade, Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Japana - žele da iskoriste samit u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu da bi svetu pokazali da mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Oni su u subotu podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama za izgradnju infrastrukture, u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put".

Kako je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila, lideri grupe G7 odobrili su pokretanje plana "Izgradimo bolji svet" (B3W), vredan 40.000 milijardi dolara, kojim bi se pomoglo smanjenje nedostatka infrastrukture u zemljama u razvoju, preneo je Rojters.

Lideri G7 u saopštenju o Kini,Rusiji,klimi,taksama,vakcinama

Lideri G7 saglasili su se danas, na samitu u Kerbis beju, u Velikoj Britaniji, da će brzo poboljšati tehnologije i politike koje ubrzavaju prelazak s korišćenja uglja, i potvrdili obaveze da će povećati doprinose za finansiranje borbe protiv klimatskih promena.

"Prepoznajući da je proizvodnja električne energije od uglja najveći uzrok emisije gasova sa efektom staklene bašte i u skladu sa ovim sveukupnim pristupom i našim ojačanim NDC (doprinosi koji se određuju na nacionalnom nivou), mi smo se na domaćem terenu posvetili ubrzanom povećanju tehnologija i politika koje ubrzavaju prelazak sa kapaciteta uglja koji se ne smanjuje, u skladu sa našim NDC-za 2030. i neto nula obaveza", navodi se u saopštenju.

Lideri G7 složili su se i da pruže svoj doprinos kako bi ispunili zaostalu obavezu od 100 milijardi dolara godišnje pomoći siromašnijim zemljama da smanje emisije ugljenika i izbore se sa globalnim zagrevanjem.

Lideri najbogatijih zemalja na svetu saglasili su se i da odobre globalni minimalni porez multinacionalnim korporacijama.

Odluka je bila očekivana, nakon što su ministri finansija ranije ovog meseca prihvatili uvođene globalnog minimalnog poreza od najmanje 15 procenata za velike multinacionalne kompanije kako bi sprečili korporacije da koriste tzv. poreske rajeve da bi izbegle plaćanje poreza.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu obavezala se i da će obezbediti milijardu vakcina protiv kovid-19 kako bi pomogla siromašnim zemljama da vakcinišu svoje stanovništvo.

Lideri G7 pozvali su danas i Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hongkongu i u pokrajini Sinđijangu, gde živi muslimanska ujgurska manjina i zatražili potpunu i temeljnu istragu o poreklu korona virusa.

Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se usprotivili jačanju tenzija u Tajvanskom moreuzu.

Takođe su istakli da su zabrinuti zbog navodnog prisilnog rada u Kini, uključujući sektore poljoprivrede i tekstilne industrije.

Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja na svetu takođe je kritikovala kinesku ekonomsku politiku u zajedničkom saopštenju, prenele su agencije.

G7 je navela da će nastaviti da se konsultuje o kolektivnim pristupima osporavanju netržišnih politika i praksi koje podrivaju pošteno i transparentno delovanje globalne ekonomije.

Grupa je zatražila od Rusije da preduzme mere protiv onih koji vrše sajber napade i koriste zaraženu elektornsku poštu i pozvala na istragu upotrebe hemijskog oružja na ruskom tlu.

Pozivamo Rusiju da hitno istraži i verodostojno objasni upotrebu hemijskog oružja na svom tlu, da okonča sistematsko suzbijanje nezavisnog civilnog društva i medija i da identifikuje i pozove na odgovornost one koji u okviru njenih granica vrše napade sa ciljem dobijanja sajber otkupa, zloupotrebljavaju virtuelnu valutu za pranje otkupnina i drugih sajber kriminala, saopšteno je u zaključcima samita lidera u Britaniji.

Bajden: Zapadne demokratije u trci sa autokratskim vladama

Zapadne demokratije su u trci u kojoj se takmiče sa autokratskim vladama, izjavio je danas američki predsednik Džo Bajden.

"Mi se nadmećemo, ne sa Kinom per se, već sa autokratama, autokratskim vladama širom sveta, budući da se demokratije mogu takmičiti sa njima u naglo promenljivom 21. veku", rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle samita lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

"Kao što sam i rekao (predsedniku Kine) Si Đinpingu, ne tražim sukob. Tamo gde sarađujemo, sarađivaćemo; tamo gde se ne slažemo, to ću iskreno da kažem i odgovorićemo na nedosledne akcije", istakao je Bajden.

Makron: G7 nije neprijateljski raspoložen prema Kini

Stav grupe država G7 možda se razlikuje u odnosu na stav Kine oko pitanja poput prisilnog rada i ljudskih prava, ali taj klub nije neprijateljski raspoložen prema toj azijskoj ekonomski moćnoj zemlji, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

"Kina je ekonomski rival od koga očekujemo puno poštovanje pravila (međunarodne trgovine)", rekao je Makron na konferenciji za novinare na kraju samita lidera G7 u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.