Film Srpska istorija na platnu - Majska skupština, 170 godina posle na RTV1

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2018, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Srpska istorija na platnu - Majska skupština, 170 godina posle" na RTV1

Dokumentarno igrani film "Srpska istorija na platnu - Majska skupština, 170 godina posle" biće prikazan na prvom programu Radio-televizije Vojvodine večeras u 21.07 časova.

Kako je nastala slika "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine", popularno nazvana "Majska skupština" novosadskog slikara Pavla Simića, koja slovi za dragocen vizuelni dokument najznačajnijeg političkog događaja 19. veka u životu Srba u Ugarskoj - stvaranja Srpske Vojvodine i kako je ona stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Galeriju Matice srpske?

Sa obzirom na to da su se ove godine u priči o njoj ukrstila tri velika jubileja - stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, 170, godišnjica Majske skupštine i 200. godišnjica rođenja Pavla Simića, igrano-dokumentarni film "Srpska istorija na platnu", poput vremenske mašine, povešće gledaoce tajanstvenim hodnicima istorije - i na životni i slikarski put Simićev, i na događaj koji je neposredan povod njenog nastanka, te u daleke godine borbe srpskog naroda za nezavisnost i slobou u okvirima Austrijskog carstva.

U ulozi Pavla Simića su Danilo Vuksanović i Jugoslav Krajnov, arhimandrita Nikanora Grujića igra Nenad Pećinar, a narator je Gordana Đurđević Dimić.

U filmu govore Vasilije Krestić, Olga Mikić, Tijana Palkovljević Bugarski, Snežana Mišić i Danilo Vuksanović....

Urednik i scenarista je Sofija Ljukovčan, koscenarista Vladimir Bajić, a reditelj Sonja Rakić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.