Fabrici: Nadamo se obnovi dijaloga Beograd - Priština što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: Nadamo se obnovi dijaloga Beograd - Priština što pre

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Evropska unija spremna da radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine čim se dve strane vrate za pregovarački sto.

Fabrici je za N1 televiziju rekao da se nada da će "stvari ići napred", i istakao da je potreban širi aspekt, a to je, kako kaže, da se "obe strane obavežu", jer nema alternative dijalogu.

Stav EU je jasan, a to je da unilateralno nametnute tarife prištinske strane trenutno otežavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijalog i moraju da budu ukinute, rekao je Fabrici za N1.

"EU moderira dijalog i potpomaže. Mi se nadamo obnovi dijaloga što pre. Spremni smo da nastavimo ka normalizaciji odnosa dve strane", izjavio je Fabrici.

"Morate da vidite koje su to poruke iz istorije, saradnja i pretvaranje konkurencije u saradnju", rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, rad EU je kontinuiran da bi se rad na normalizaciji sveukupnih regionalnih odnosa obnovio, s tim u vezi će, dodaje, šefica EU diplomatije Federika Mogerini boraviti u Tirani u okviru procesa Brdo-Brioni.

Kada je reč o slobodi medija, kaže da je ta oblast od suštinske važnosti za Evropu.

"To je oblast u kojoj Srbija mora da radi, da bude bolja i da se unapredi. Pozdravljamo pozitivne elemente u vidu medijske strategije, koja je u januaru završena. Želimo da se ta strategija usvoji i realizuje", kazao je on.

Dodaje da će EU, kada je reč o slobodi medija i izražavanja, u godišnjem izveštaju koji će krajem proleća biti objavljen, ponovo procenjivati situaciju.

Uoči 9. maja, koji predstavlja Dan Evrope, kao i Dan pobede nad fašizmom, kaže da je to vizionarski korak koji je promenio Evropu.

"9. maj simbolizuje dan proslave projekta osnivanja EU. Suština je mir - ako pogledate u istoriju to je neprekidan period mira", poručio je Fabrici.

Kako kaže, srpska privreda postepeno se integriše u ekonomiju EU.

"Ne samo što smo susedi, imamo dva elementa - investicije i trgovinu. Ekonomija je izuzetno bitna za integraciju u EU. Interes je prosperitetna privreda jer što je više tako, prosperitetnija je saradnja", zaključio je Fabrici.

"Fokusirati se na reforme, a ne da li vas EU želi"

 Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da zemlje kandidati za pristupanje Evropskoj uniji treba da se fokusiraju na reforme, koje, kako kaže, ne treba da budu samo kozmetičke.

"Još uvek smo nezavršenog posla. Čeka nas integracija Zapadnog Balkana. Ako pogledamo poslednji krug proširenja, rekao bih da se uslovi nisu promenili. EU nije baš u potpunosti promenila 'karte' na stolu i ne bih se složio sa takvim kritikama koje se čuju pri svakom krugu proširenja", rekao je Fabrici na Međunarodnoj konferenciji "Veliko proširenje - pouke za Zapadni Balkan"

On je dodao da je "kredibilitet procesa" ostao isti, navodeći da se do proširenja može doći ako se ispune uslovi, u suprotnom, ako zemlja nije ispunila uslove onda ne može da postane deo evropske porodice.

"Često čujem da se zemlje kandidati pribojavaju da ih Evropska unija ne želi, međutim, akcenat treba da se stavi na reforme", rekao je Fabrici.

Fabrici je ukazao na važnost pomirenja i dobrosusedskih odnosa, te naveo da je jedini način da se promeni slika Evrope - da se promeni način na koji komuniciramo, zato je, kako kaže, sada Zapadni Balkan u procesu pomirenja i uspostavljanja dobrosusedske saradnje.

On je ponovio da se zemlje u procesu proširenja moraju fokusirati na reforme koje, kako kaže, moraju da proizvedu rezultate poput razvoja ekonomije, uz poštovanje društvenog razvoja i socijalnih prava.

"Ukoliko se obezbede svi elementi od slobode medija do bezbednosti, onda je zemlja spremna za proširenje", rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, Evropska unija želi zemlje koje dele iste sisteme vrednosti i koje mogu da doprinesu razvoju celokupnog sistema.

"Unija se u tom smislu bazira na odgovornosti i solidarnosti. Zemlje kandidati moraju da sprovedu ozbiljne reforme, ne samo kozmetičke i da ispune standarde koje postoje u EU, jer kada postanete član postavlja se pitanje sta će se desiti, da li ćete biti u stanju da reagujete na proširenje tržišta, migrantsku krizu...", rekao je on.

Fabrici je poručio da je proces pristupanja - proces, a ne nešto što traje dan ili dva, te da bi zemlja na kraju puta trebalo da bude u stanju da preuzme sva prava i obaveze. "Kao kada idete na ispit. Ne možete da odete kod profesora i pitate da li sam položio ili ne, morate da pokažete svoje znanje", rekao je Fabrici.

Ukazao je da poglavlja 23 i 24 podrazumevaju osnovne reforme podsetivši da se ona tiču vladavine prava, ljudskih prava...

Takođe, poručio je i da je Strategija za Zapadni Balkan jedan od rukovodećih dokumenata kada je reč o perspektivi EU za region i da je na Sofijskom samitu doneta jasna mapa puta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fabrici: Fokusirajte se na reforme, a ne da li vas EU želi

Izvor: RTS, 07.Maj.2019

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici navodi da zemlje kandidati za pristupanje Evropskoj uniji treba da se fokusiraju na reforme, koje, kako kaže, ne treba da budu samo kozmetičke. . Sem Fabrici navodi Evropska unija...

Nastavak na RTS...

Fabrici: Stav EU je jasan, prištinske takse moraju da budu UKINUTE

Izvor: Press, 07.Maj.2019

Evropska unija spremna je da radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine čim se dve strane vrate za pregovarački sto, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. . Foto:Blic. On je rekao da se nada da će "stvari...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.