Evropska komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2018, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

Evropska komisija podnela je juče tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti zakona o azilu i povratku migranata i poslala joj upozorenje zbog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, izjavila je portparolka EK Mina Andreeva.

Istovremeno, EK je poslala pismo upozorenja, što je prvi korak u pokretanju postupka protiv države članice, zbog novog mađarskog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nazvanim "Stop Soroš", prenosi MTI.

Andreeva je rekla da je EK mađarskoj vladi uputila zvanično upozorenje i dala joj rok od dva meseca da odgovori na njega.

Tužba je podneta zbog toga što mađarski zakon predviđa da se zahtev za azil može podneti samo unutar tranzitnih centara za izbeglice, u koje je pristup dopušten samo ograničenom broju osoba, ali i zato što mađarski zakon nije u skladu s evropskim koji predviđa da se osoba može zadržati u tranzitnom centru najviše četiri nedelje.

Kako se navodi, mađarski parlament usvojio je te zakone u junu sa ciljem da kazni "promociju ili organizovanje ilegalne migracije".

Venecijanska komisija Saveta Evrope ranije je kritikovala pojedine delove novih zakona, navodeći da ozbiljno ugrožavaju rad legitimnih civilnih organizacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evropska Komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2018

Evropska komisija podnela je tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti zakona o azilu i povratku migranata i poslala joj upozorenje zbog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, izjavila je portparolka EK Mina Andreeva...Istovremeno, EK je poslala pismo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.