Električni autobusi do kraja 2022. na ulicama Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021, 14:19

Električni autobusi do kraja 2022. na ulicama Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli potpisali su u Novom Sadu Ugovor o kreditu za Projekat nabavke do deset niskopodnih električnih autobusa sa povezanom infrastrukturom za punjenje.

"Konačno smo potpisali ugovor i očekujemo uskoro i kupovinu prvih električnih autobusa u Novom Sadu. Gradsko saobraćajno preduzeće "Novi Sad" je raspisalo tender 4. novembra i za autobuse i za kupovinu prateće infrastrukture. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rok za podnošenje ponuda je 4. januar 2022, a rok za isporuku je 13 meseci. Nadam se da ćemo do kraja 2022. moći da vidimo prve električne autobuse i prve punionice. To nije nešto što smo mi morali da uradimo već je to nešto što znamo da je korisno za grad i građane. EBRD će finansirati ovu kupovinu sa osam miliona evra sa periodom od osam godina i grejs periodom od dve godine. Kamatna stopa je 1,1 odsto što je jeftinije nego da koristite svoja budžetska sredstva", rekao je Vučević.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli rekao je da je ovo drugi projekat sa Novim Sadom, prvi je bio u vezi sa nabavkom autobusa na prirodni gas.

"Zadovoljan sam što smo učinili još jedan korak unapred ka zelenoj tranziciji ovom nabavkom električnih autobusa. Zahvaljujem gradonačelniku na njegovom vođstvu i svima iz Grada i Evropske banke koji su brzo realizovali ovaj projekat. Građani će videti uskoro nove autobuse na ulicama Novog Sada i oni neće biti samo komforniji već će biti i kvalitetniji za životnu okolinu", rekao je Kolangeli.

Program "Zeleni gradovi" Evropske banke za obnovu i razvoj zasnovan je na velikom iskustvu te institucije u investiranju u gradsku infrastrukturu. U skladu sa svetskim i evropskim trendovima koji prate tehnološki razvoj prevoznih sredstava, uvođenje autobusa na električni pogon u deo javnog prevoza putnika od velikog je značaja za Grad Novi Sad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Sad nabavlja električne autobuse

Izvor: Danas, 07.Dec.2021

Ugovor o kreditu za nabavku do deset niskopodnih električnih autobusa sa poveznom infrastrukturom potpisali su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli, u okviru programa "Zeleni gradovi" EBRD.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.