Dvanaest navodno zaraženih brojača glasova otpušteno iz bolnice, zvanični rezultati u roku od mesec dana od izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest navodno zaraženih brojača glasova otpušteno iz bolnice, zvanični rezultati u roku od mesec dana od izbora

Dvanaest članova izborne komisije, Albanaca, koji su bili hospitalizovani u prištinskoj Klinici za zarazne bolesti, nakon što su se žalili na navodne alergijske reakcije dok su proveravali izborne glasove iz centralne Srbije, pušteni su iz bolnice, saopštili su danas predstavnici Kliničkog centra.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za zarazne bolesti Linda Ajazaj-Beriša rekla je da je njihovo zdravstveno stanje dobro, te da je kod njih isključena mogućnost zaraznih bolesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo je prištinski portal Zeri.

Kosovsko tužilaštvo saopstilo je, međutim, u međuvremenu da će nastaviti istragu o navodnim alergijskim reakcijama ovih osoba.

Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, uzorci koverata sa izbornim glasovima iz centralne Srbije dostavljeni su na analizu jednoj evropskoj laboratoriji, ali nije navedeno u kojoj zemlji.

Ponovo prebrojavanje glasove na 844 biračkih mesta će potrajati

Formiranje nove prištinske vlade moglo bi potrajati s obzirom na to da se očekuje da će konačni rezultati, kako je najavljeno iz CIK, biti objavljeni u roku od mesec dana od održavanja izbora, 6. oktobra, piše pirištinski Zeri.

Do zastoja je došlo zbog odluke CIK da ponovo prebrojava glasove na 844 biračkih mesta zbog, kako se navodi, nekih tehničkih grešaka.

Očekuje se da će Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, stranke koje su prema prvim preliminarnim rezultatima osvojile najviše glasova na proteklim izborima, pokrenuti pregovore na najvišem nivou o postizbornoj koaliciji.

Politički analitičari ističu da formiranje nove vlade može trajati dugo ako se DSK i PS ne usaglase o raspodeli vlasti.

Ne isključuju ni mogućnost zastoja na prištinskoj političkoj sceni poput onog koji se dogodio 2014. godine, za koji kažu da bi mogao dovesti do institucionalne krize.

Zeri podseća da je na prevremenim parlamentarnim izborima 2014. i 2017, CIK-u takođe trebalo otprilike isto toliko vremena da objavi konačne rezultate.

Portparol CIK, Valmir Elezi, rekao je za Zeri da CIK pokušava da zatvoriti ovaj proces barem u istom vremenskom okviru kao što je to činio na prethodna dva izbora.

"U 2014. godini, od dana izbora do potvrđivanja konačnih rezultata izbora bilo je 27 dana, a u 2017. jedan dan više. CIK čini sve napore da postigne barem iste rokove", izjavio je Elezi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Zaraženi" članovi CIK-a otpušteni iz bolnice

Izvor: RTS, 21.Okt.2019

Dvanaest albanskih članova Centralne izborne komisije, koji su bili hospitalizovani u prištinskoj Klinici za zarazne bolesti nakon što su se žalili na alergijske reakcije dok su brojali izborne glasove iz centralne Srbije, pušteni su iz bolnice, saopštili su predstavnici Kliničkog centra. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.