Dunavska medijska mreža – most saradnje dugačak 2850 kilometara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 14:52

"Dunavska medijska mreža" – most saradnje dugačak 2850 kilometara

Međunarodna onlajn konferencija „Saradnja medijskih kuća u okviru Dunavske medijske mreže“ održana je danas u Medija centru Radio – televizije Vojvodine.

Na konferenciji su putem interneta učestvovali i predstavnici više javnih servisa iz regiona i podunavskih zemalja – Češke, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Slovenije i Austrije.

Na konferenciji su govorili Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i odnose sa verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, Vidosava Enderić, predsednica Radne grupe za predsedavanje Autonomne pokrajine Vojvodine Radnoj zajednici podunavskih regija 2021 – 2022, Jožef Klem, zamenik Generalnog direktora Javne medijske ustanove Radio – televizije Vojvodine i Ladislav Lazić, rukovodilac sektora za upravljanje medijskom mrežom podunavskih zemalja RTV-a. Moderatorka konferencije je bila Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a.

„Multijezičnost kao osnovna karakteristika naše kuće je logično dovela do toga da je RTV zadnjih decenija pokušala da izgradi dobre veze sa javnim medijskim servisima ali i manjim regionalnim i lokalnim medijima u okruženju, prvenstveno sa medijima matičnih zemalja manjina koji žive u Vojvodini i na čijim jezicima se emituje naš program“, kazao je Jožef Klem i dodao: „Osnovni cilj Dunavske medijske mreže je da poveže medije, prvenstveno javne medijske servise podunavskog regiona u cilju razmene programa, zajedničkih programskih projekata, razmene znanja, ljudi i ideja, boljeg međusobnog upoznavanja i razumevanja, i tako dalje.“

Stanislav Radulović i Vidosava Enderić, koji su govorili ispred AP Vojovdine, su se osvrnuli na realizovane projekte tokom predsedavanja Autonomne pokrajine Vojvodine Radnoj zajednici podunavskih regija 2021 – 2022. Neki od tih značajnih projekata su baletska predstava „Madam Baterflaj“, koja predstavlja koprodukciju Srpskog narodnog pozorišta i „Europaballet, St. Pölten“, zatim, panel konferencija pod nazivom „Inicijativa za unapređenje saradnje institucija kulture sa područja dunavskog sliva“, „Tamburica fest“, „Kaleidoskop kulture“, „Promenada“ (Korzo), festival „VIDEOMEDEJA“, „NOMUS“ i dr.

„Ovi događaji su predstavljali most između AP Vojvodine i partnera u slivu Dunava, sa namerom daljeg unapređenja dosadašnje i buduće saradnje. Cilj AP Vojvodine bio je da članovima Radne zajednice tokom svog predsedavanja predstavi što više mogućnosti za saradnju i na taj način aktivno utiče na unapređenje dunavskog partnerstva u Evropi“, istakla je Vidosava Enderić, dodavši da je današnji događaj izuzetna prilika da se predstavnici medijskih institucija dunavskog sliva upoznaju i uspostave odgovarajuće mehanizme saradnje.

„Dunavska medijska mreža, koja nas je danas okupila, veoma je perspektivan projekat u ovom delu Evrope, koji snažno podržavamo u nameri da na medijski značajniji način povežemo javne medijske servise u podunavskim zemljama“, kazao je Radulović, zaključivši: „Kulturna razmena i stvaralaštvo pružaju neograničene mogućnosti saradnje i predstavljaju jedan od najboljih načina povezivanja na međunarodnom nivou, a cilj nam je da u potpunosti iskoristimo potencijale koje Predsedništvo AP Vojvodine u Radnoj zajednici podunavskih regiona zaista nudi.“

Ladislav Lazić je prezentovao portal i istakao benefite članstva u „Dunavskoj medijskoj mreži“, koja, kako kaže, „donosi mogućnost realizacije zajedničkih produkcija, sticanja i unapređenja znanja i iskustva kroz uzajamne posete, skupove, treninge i seminare.“ Takođe, pruža se i prilika za zajedničko finansiranje projekata i njihove promocije.

Portal je mesto razmene multimedijalnog sadržaja (video, audio i foto). Funkcioniše na latinici, ćirilici i engleskom jeziku. Članovi besplatno postavljaju i preuzimaju željeni materijal. Ideja je da to bude dokumentarni sadržaj sa kulturnim, umetničkim, duhovnim, društvenim i ekonomskim temama.

„Ovo je prilika da spojimo medije podunavskog regiona, i pružimo mogućnost da Dunav i sve ono što ga okružuje svako predstavi na svoj način. Modernu tehnologiju iskoristićemo kao most raznolikosti koji će povezati ljude“, zaključio je Lazić.

Da podsetimo, nije slučajno zašto je baš Radio – televizija Vojvodine centar koji povezuje podunavske medije – program RTV-a uređuje se i emituje na šesnaest jezika, od čega je najmanje osam podunavskih.

Sadržaj „Dunavske medijske mreže“ možete pogledati na ovom portalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.