Država isplaćuje milijarde zbog duga bivšeg ministra Dragina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država isplaćuje milijarde zbog duga bivšeg ministra Dragina

Ministarstvu za poljoprivredu, zbog neispunjenog obećanja nekadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, da će poljoprivrednicima dati subvencije po 40.000 dinara, na naplatu stižu milijarde dinara.

Kako prenosi "Blic", Ministarstvo je već isplatilo oko milijardu dinara i izmirilo više hiljada poljoprivrednika, a procenjuje se da bi na naplatu moglo doći još preko dve milijarde dinara.

Prema pisanju tog lista, aktuelnom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gotovo svake nedelje stižu sudska rešenja koja mu nalažu da obešteti poljoprivrednike kojima je Dragin obećao subvencije još pre deset godina.

Kako je za "Blic" rečeno iz Vlade Srbije, Ministarstvo se uredbom iz 2008. godine obavezalo da poljoprivrednicima isplati po 40.000 dinara.

"Dragin je, međutim, svakom gazdinstvu isplaćivao upola manje, odnosno 20.000 dinara. Problem nije rešio ni njegov naslednik Dušan Petrović, pa danas imamo prinudnu naplatu dugovanja", rečeno je iz Vlade.

Dodaje se da je od početka godine Nedimoviću na naplatu stiglo oko 200 miliona dinara.

"Ukupan tačan iznos nije moguće utvrditi, ali ako bi svi oštećeni podneli tužbu, što nije nerealno, Ministarstvu bi na naplatu stiglo još oko dve milijarde. Koliko je problem ozbiljan govori i to da je Ministarstvu zbog prinudne naplate 2012. i 2013. godine račun bio u blokadi i da je tada bila dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima i normalan rad svih službi", kazao je izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Najveći deo koji poljoprivrednicima treba da isplati sadašnji ministar, odnosno gotovo polovina sume, predstavljaju kamate, sudski troškovi i advokatske usluge, jer na 20.000 dinara, koliko potražuje svaki poljoprivrednik, svakom od njih danas se isplaćuje više od 50.000 dinara.

Poljoprivrednici, koji su se po ovom pitanju obratili sudu su iz cele Srbije, a najviše ih je iz Mačve.

U Ministarstvu poljoprivrede za "Blic" su kazali da je 2008. godine Dragin isplatio prvu ratu od 20.000 dinara, ali da su nakon toga nastali problemi.

"Prema podacima Uprave za trezor, od tada je isplaćeno 1,18 milijardi dinara za 59.331 korisnika. Korisnicima nisu sačinjavana i uručivana rešenja o ostvarivanju prava i isplati prve rate, a druga rata nije isplaćena u predviđenom roku", navedeno je.

Ne zna se ni tačan broj podnetih tužbi jer se, kažu, tužbe podnose osnovnim sudovima širom Srbije, a sudovi u skladu sa svojim mogućnostima Državnom pravobranilaštvu dostavljaju iste na izjašnjenje.

Nekadašnji ministar Saša Dragin je proveo u pritvoru 10 meseci nakon hapšenja 2012. godine zbog sumnje za zloupotrebu položaja prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva u periodu od jula 2009. do avgusta 2011. godine.

Dragin i još osam osoba privedeni su pod optužbom da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet za više od 4,5 miliona evra.

Suđenje je započelo u septembru 2013. godine i još nije završeno.

Dragin je funkciju ministra poljoprivrede vršio od jula 2008. do marta 2011. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obećavano 40.000 RSD, sad stižu milijarde na naplatu

Izvor: B92, 07.Okt.2018

Ministarstvu poljoprivrede zbog neispunjenog obećanja bivšeg ministra da će poljoprivrednicima dati subvencije po 40.000 dinara, na naplatu stižu milijarde...Kako prenosi Blic, Ministarstvo je već isplatilo oko milijardu dinara i izmirilo više hiljada poljoprivrednika, a procenjuje se da bi na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.