Đaci slabi na pripremi za malu maturu, moraće da zagreju stolicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci slabi na pripremi za malu maturu, moraće da zagreju stolicu

Učenici osnovnih škola, polagali su prošle nedelje probni prijemni ispit iz srpskog jezika i matematike, za upis u gimnazije i srednje škole. Rezultati testova nisu zadovoljavajući, što znači da će u narednih mesec dana, osmaci morati da više uče, kako bi na zvaničnom prijemnom postigli željene rezultate.

Trema, nefokusiranost na pitanja, ali i činjenica da im je probni test bio prva ozbiljnija prekretnica u školovanju, mogući su razlozi zbog kojih većina đaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije pokazala zadovoljavajuće rezultate iz srpskog jezika. Ipak, predanim učenjem i disciplinom, u narednih mesec dana, moguće je nadoknaditi propuste, kažu profesori.

"Da obrate pažnju upravo na te pojedinosti u tekstu kao što sam rekla. Da shvate da imaju vremena i više puta da se vrate na tekst i da bi valjalo to da učine i da će im tada odgovori na pitanja biti jasni i da neće biti dileme. Kad je gramatika u pitanju, gramatike na ovim testovima je manje nego prethodnih godina. Kada kažem prethodnih mislim na 10-ak godina unazad. Gramatika njima ne predstavlja problem, zato što je ona egzaktna", kaže Borislava Cvejanović, profesorka srpskog jezika i književnosti Elektrtehnička škola"Mihajlo Pupin".

Deca čitaju brzo, po takozvanom dijagonalnom principu, gde se upoznaju sa sadržajem, ali ne i sa pojedinostima, zbog čega ne razumeju kontekst zadatka, ili priče na maternjem jeziku. Kada je u pitanju matematika, budućim srednjoškolcima je na probnom ispitu bila najteža geometrija.

"U pitanju je njihova nemogućnost da zamisle kako to geometrijsko telo izgleda i ta njihova vizualizacija predstavljanja samog geometrijskog tela, da na osnovu slike i skice koju će sami nacrtati, izvuku problem koji im je dat u zadatku i da na kraju u stvari reše taj problem koji treba da reše", veli profesor Ermedin Elezović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Prijemni ispiti za buduće srednjoškolce zakazani su za 17. 18. i 19. jun, tokom kojih će deca polagati srpski, matematiku i kombinovani test znanja. Ponoviti pisanje negacije, velikog i malog slova, vežbati matematiku i podsetiti se odgovora iz opšte kulture, najvažnije su stavke za što uspešnije polaganje ispita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.