Dimec se preselio u Ljubljanu, Primorska napušta ABA ligu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 05:10

Dimec se preselio u Ljubljanu, Primorska napušta ABA ligu?

Doskorašnji košarkaš Primorske Žiga Dimec zvanično je novi igrač Cedevita Olimpije, saopštio je klub.

Kako se navodi, Dimec je sa klubom iz Ljubljane potpisao dvogodišnji ugovor.

Prethodne sezone u ABA ligi slovenački centar prosečno beležio 6,7 poena i 3,6 skokova po meču.

U karijeri nosio je dres Bajrojta, Lietkabelisa, Krke, Rogaške i Zlatoroga, a sa reprezentacijom Slovenije 2017. godine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Primorska (ne)će igrati u ABA ligi sledeće sezone

Takmičenje u ABA ligi je prekinuto bez šampiona i ispadanja, naredne će u njoj igrati 14 timova, ali i dalje nije poznato hoće li se Primorska izboriti sa finansijskim problemima i ispuniti neophodne uslove za nastup u takmičenju. Šansu iz prikrajka vreba MZT iz Skoplja.

Nedavno su timovi ABA lige odlučili da se koronaviurusom prekinuta sezona 2019/20 ne nastavi, a pošto je utvrđeno da neće biti pobednika niti onih koji će ispasti, u ABA ligu su promovisani Borac i Split.

Iako se tom prilikom isticalo da je takva odluka doneta na osnovu rezultata u ABA 2 ligi (Borac iz Čačkaje bio ubedljivo prvi posle regularnog dela sezone sa skorom 20-2 i sasvim zasluženo je prvoligaš, dok su Split i skopski MZT imali isti skor od 13-9), u pitanju je u stvari ”specijalna pozivnica”, odnosno wild card.

U toj situaciji praznih šaka je ostao MZT iz Skoplja, koji je već nekoliko sezona u ne baš dobrim odnosnima sa rukovodstvom ABA lige zbog ranijih tužbi i kazni, te ta odluka nije bila iznenađujuća.

Naravno, ona se može ”čitati” i kao korak ka spasu ABA lige, odnosno zadržavanju sve nezadovoljnijih hrvatskih timova, te je nakon ”spasavanja” Zadra i njegovog opstanka u najvišem rangu, dodatni gest dobre volje bio slanje pozivnice u Split, a ne u Skoplje.

Međutim, iako je tim iz Severne Makedonije razumljivo bio nezadovoljan tom odlukom, možda im se ipak posreći, pa od oktobra zaigraju u jadranskoj eliti.

Naime, hit sezone Primirska iz Kopra je i dalje u finansijskim problemima, zbog kojih je negde na pola ovosezonske odlične kampanje bila primorana da pusti najbolje igrače tima (Šiško, Jagodić-Kuridža, Heris, Marinković), kao i trenera Juricu Golemca i time drastično smanji troškove i tako privede sezonu kraju.

Prethodno je glavni sponzor, kompanija ”Sikst” odlučila krajem 2019. godine da ne ostane na mestu glavnog finansijera, pa je i budžet od tada krenuo da opada.

Tim iz Kopra i dalje nije siguran da li će uspeti da ”zatvori” finansijsku konstrukciju za narednu sezonu, a ABA liga im je za to dala rok do 1. jula, do kada će morati da dostave sve finansijske garancije.

Kako saznajemo, u redovima slovenačkog šampiona iz prošle sezone ipak vlada optimizam. Zapravo, sportski direktor kluba Goran Jagodnik poručuje da je ubeđen da će njegov tim i dalje biti deo prve ABA lige.

No, sačekajmo prvi dan jula da vidimo da li je optimizam Jagodnika imao pokriće, ili će velika želja i nada MZT-a da se posle dve godine vrate među najbolje eks-ju klubove postati realnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.