Delegacija ambasade Finske i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine o  razvoju pametnih gradova i energetskoj efikasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022, 19:59

Delegacija ambasade Finske i Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine o razvoju pametnih gradova i energetskoj efikasnosti

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta sa saradnicima boravio je u radnoj poseti Fondu “Evropski poslovi” AP Vojvodine. Susret je predstavljao priliku za razgovor o temama od zajedničkog interesa u cilju jačanja bilateralnih odnosa subjekata sa teritorije AP Vojvodine i Finske.

Tom prilikom, direktor Fonda predstavio je trenutne aktivnosti Fonda sa posebnim fokusom na saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava, a koje za cilj imaju planski doprinos boljem korišćenju lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kapaciteta za apsorpciju sredstava putem eksternih izvora finansiranja.

Sistemski pristup lokalu uključuje mapiranje stanja i potencijala gradova i opština sa teritorije AP Vojvodine, plansko jačanje administrativnih i instutucionalnih kapaciteta u cilju efikasnije uprave u službi građana, kao i pripremu i implementaciju projekata finansiranih iz eksternih izvora finansiranja, kao njenog integralnog programskog dela.

Tokom sastanka, razgovaralo se i o saradnji po pitanju razvoja pametnih gradova, kao i o saradnji u oblasti zelene agende, od upravljanja otpadom i otpadnim vodama do energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Obe strane su se saglasile da postoji prostor da se za deo postavljenih prioriteta od strane Fonda, dobijenih kroz proces mapiranja, obezbedi podrška Finske za njihovu implementaciju, u periodu koji je pred nama.

Nakon sastanka u Fondu, predstavnici Ambasade Finske u pratnji Fonda obišli su Naučno-tehnološki park i Institut Biosens, gde su imali priliku da razgovaraju o saradnji institucija na polju naučno-istraživačke delatnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.