Krizni štab odlučio: Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, srednje škole prelaze na onlajn nastavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 06:55

Krizni štab odlučio: Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, srednje škole prelaze na onlajn nastavu

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, preneo je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je, nakon sednice kriznog štaba, naglasio da na skijalištima na planinama tokom vikenda neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.

„Što se tiče ostalog dela Srbije u subotu će sve raditi do 12 časova, zbog zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u 6 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radiće samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe“, objasnio je Kon.

Odlučeno je, preneo je on, da đaci Srednjih škola od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu. Kazao je da će sledeća sednica Kriznog štaba biti održana u utorak.

Na pitanje šta je sa bioskopima, pozorištima, sportskim utakmicama, ali i sa pijacama, kozmetičkim salonima, ..., Kon je kazao da će pozorišta moći da rade do 21 sat, sportski događaji koji su zakazani moći će bez publike da se održe.

Pijace, kazao je, spadaju u oblast prehrane i one će moći da rade. Kon je kazao da će detalji usvojenih mera biti saopšteni.

U ponedeljak, dodao je, sve će ponovo raditi uobičajeno, do utorka kada Krizni štab bude sagledao nove brojke i dogovorio šta dalje.

Izrazio je uverenje da će ove mere dati efekat, ali da neće biti dovoljne.

„Drugog načina koji je prihvatljiv za ceo Krizni štab nema. Ovo je medicinski deo prihvatio kao crvenu liniju. Nastavićemo dalje da se borimo da bude što manje kontakata i što više utičemo na smanjenje i mogućosti zaražavanja“, naglasio je Kon.

Ukazao je da postoje mere koje su i dalje na snazi, kao što je zabrana javnog okupljanja, ali da se nedovoljno sprovodi kontrola.

Nedavno pojačane kontrole, kako je dodao, polako počinju da daju rezultate.

Kon: Vakcinacija najvažnija preventivna mera

Vakcinacija je trenutno najvažnija preventivna mera, naglasio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, nakon sednice kriznog štaba, upitan da li pogoršanje epidemiološke situacije može da utiče na tok vakcinacije, kazao da nema razloga da se ona ne nastavi.

„Vakcinacija će se nastaviti svojim tokom. Trenutno to je najvažnija preventivna mera, daleko značajnija od svakog zatavranja“, podvukao je on.

Kon je ukazao da da ulazimo u sledeću fazu vakcinacije i da će sve više građana biti pozivano na vakcinaciju.

Prema njegovim rečima samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa.

Ukazao je da je imunitet koji se dobija vakcinom veći o donog koji se stvara kod lica koja su preležala bolest, podsećajući da asimptomatski oboleli nemaju krajnji imunitet.

Zbog toga se, posebno za rizične grupe, preporučuje vakcinacija, naglasio je Kon.

Nova sednica u utorak

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je imunizacija građana jedini put i izlaz iz ove situacije, "jer ako će se samo ići na zatvaranja, onda se vrtimo u krug", najavljujući novu sednicu Kriznog štaba za utorak.

Kon je rekao da će pozorišta moći da rade do 21 sat, sportski događaji bez publike, ostalo neće moći. Gde god su namirnice u pitanju, to će raditi, rekao je Kon posle sednice Kriznog štaba.

Proteklih četiri dana nemamo povećanje broja novozaraženih, iako je veliki broj obolelih oko 4.000. To je razlog zašto je svaka mera koja sprečava kontakne, makar i na kratko, dobra, rekao je Kon koji za utorak najavljuje nastavak sednice Kriznog štaba.

Ovo su rešenja sa kojim izlazim ispred Kriznog štaba, ne medicinskog dela, već Kriznog štaba, rekao je on i napomenuo da će ova dva dana doneti neki efekat, ali ne dovoljan.

Kon: Šta je bilo iza vrata, ostaje tamo, ovo je odluka Štaba

Na sednici Kriznog štaba bilo je razmene mišljenja, ponekad energične, ali odluka koju prenosim je odluka celog Štaba, ne samo medicinskog dela, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

Upitan da li, kako je politički deo štaba obrazložio zbog čega neće uslišiti predloge medicinskog dela, kada je i on sam rekao da zatvaranje kafića i restorana nema alternativu, Kon je odgovorio:

"Nema tu obrazloženja, ovo su odluke. Šta je bilo iza vrata, ostavljam za taj događaj. Bilo je razmene mišljenja, energičnih ponekad, a rezultat je ovo što prenosim".

On je rekao da će se razgovori nastaviti u utorak, kada će štab ponovo zasedati.

"Značajan je poziv za vakcinaciju, jer dugotrajno zatvaranje teško da je opcija za Srbiju, ali je nemoguće nereagovati na ovakvo povećanje virusa. Ovo je rešenje sa kojim ja izlazim ispred Kriznog štaba. Ne medicinskog dela, već celog štaba", rekao je Kon.

Na pitanje da li je bilo nesporazuma oko stavova, Kon je rekao da kako god to neko shvata, kao nesporazume, razmenu mišljenja ili konflikte, svi su, ceo štab na istom zadatku.

Kon je rekao da je činjenica da poslednja četiri dana nema povećanja broja zaraženih iz dana u dan, iako su brojevi na ogromnoj "visini" od oko 4.000.

"To je jedan od razloga zašto je svaka mera koja sprečava kontakte, makar i na kratko, iako nije opšte dovoljna i teško da će moći da se brani, ali bolje nego da nemamo nikakve mere", rekao je Kon.

Upitan da li će podneti ostavku ili preduzeti odgovornost ako današnje mere ne daju rezultete, Kon je rekao da on odgovornost neprekidno nosi, čim je u štabu, u kojem će ostati do kraja epidemije.

"Sada je važno što pre sprečiti kontakte, a ljudi treba da shvate da se ogromna energija ulaže da se spreči zaražavanje. Moramo naći način da se izborimo sa virusom koliko god izgleda teško", rekao je Kon.

Na pitanje kakvi su efekti vakcinacije, Kon je rekao da građani koji su se vakcinisali povećavaju barijeru imuniteta i da treba da nastvimo tako.

"To je jedini put i izlaz iz ove situacije, jer ako idemo samo na zatvranja vrtećemo se u krug, a ovaj posao moramo da privedemo kraju", rekao je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za tri sata počinje sednica; Ostaje napeto i dalje. Kon zapretio, ali i Vesić

Izvor: B92, 05.Mar.2021

Beograd -- Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana, biće održana danas u 15 sati...U isto vreme kada počne najnapetija sednica štaba, saznaćemo i najnovije podatke o zaražavanju koronom za poslednja 24 sata...Prema ranijim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.