Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila - Aranđelovdan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila - Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila, praznik u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.

Sabor Svetog Arhangela Mihaila upisan je u crkvenom kalendaru crvenim slovom i veoma je poštovan među pravoslavcima.

Uvek se obeležava 21.novembra u znak sećanja na jednog od anđela koji su se sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Anđeli su duhovna, bestelesna bića, izvršavaju Božiju promisao, ima ih veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mnogo i prema hijerarhiji podeljeni su u devet rangova ili činova.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Veruje se da je anđeo Mihailo prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju, kao putnik ili prosjak.

Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, "živi svetac" i u narodu postoji pogrešna tradicija da slavari ne spremaju žito (koljivo) za Aranđelovdan i Ilindan, jer kažu da su to "živi sveci".

Istina je da ne postoje "mrtvi sveci". Svi svetitelji su živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav, pošto je Bog - Bog živih a ne mrtvih.

Među anđelima vlada savršeno jednomislije, jednodušnost i ljubav, a uz to još i potpuna poslušnost nižih činova višim činovima i svih ukupno svetoj volji Božijoj.

Svaki narod, kao i svaki hrišćanin, ima svoga anđela zaštitnika.

Sveti vladika Nikolaj Žički zapisao je u "Ohridskom prologu" da treba uvek imati na umu da ma šta mi činili, javno ili tajno, činimo u prisustvu svoga anđela zaštitnika, a na dan Strašnog suda sabraće ce sve ogromno mnoštvo anđela nebesnih oko prestola Hristova, i pred svima njima objaviće ce dela, riječi i pomisli svakog čovjeka.

Na ikonama se arhanđeo Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer prema narodnom verovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.