Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2019, 02:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana prevremeno rođene dece

Sedamnaesti novembar je u međunarodnom kalendaru važnih datuma označen kao Dan prevremeno rođene dece.

Svetska statistika govori da se godišnje rodi više od 15 miliona prevremeno rođene dece, a razlozi, prema rečima lekara, variraju od starosne dobi do hroničnih bolesti majki.

Svaka beba koja se rodi sa manje od 1.500 grama smatra se prevremeno rođenom. U Srbiji se godišnje rodi oko 4.000, a u pokrajini oko 280.

Dan prevremeno rođene dece obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se, tom prilikom, suočavaju roditelji i bebe, ali i kako bi se svakim danom što više ulagalo u opremanje neonatoloških odeljenja, na kojima bebe rođene pre termina provode prvih pedesetak dana života.

Ljubičastom bojom danas bi trebalo da budu obasjane javne ustanove i spomenici u Srbiji, kako bi se pružila podrška deci rođenoj pre vremena i njihovim roditeljima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji se pre vremena rodi 4.000 beba godišnje

Izvor: Danas, 17.Nov.2019

Svaka deseta beba na svetu se rodi pre vremena, što godišnje čini 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi preko 4.000 beba rođenih prevremeno. Članak U Srbiji se pre vremena rodi 4.000 beba godišnje se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Svetski dan prevremeno rođenih beba: Institucije širom Srbije u ljubičastim tonovima

Izvor: Blic, 17.Nov.2019

Beogradski Avalski toranj zasijao je sinoć u ljubičastoj boji povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se danas obeležava širom sveta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.