Dan polja strnih žita - koja su očekivanja od žetve pšenice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2022, 18:16

Dan polja strnih žita - koja su očekivanja od žetve pšenice

Još jedan dan Dan polja strnih žita u organizaciji Poljoprivredne stručne službe iz Novog Sada, bio je prilika da se sumiraju rezultati i iskažu očekivanja uoči predstojeće žetve pšenice, ali i da se ukaže na važnost primene nauke u brazdi, jer su klimatski ekstremi i ove godine pokazali da se znajem može upravljati rizicima u poljoprivredi.

Pšenica je predugo patila od suše i kako bi to ratari slikovito rekli, podgorevala je u najosetljivijoj fazi razvoja kada formira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zrno.

Na baš obilne kiše krajem maja, ali ono što je značajnije, kratkotrajni pad temperature, pomogli su usevima koji su u dobroj kondiciji. I dok se očekuju prvi otkosi i prognozira prinos hlebnog zrna , poljoprivrednici i stručnjaci saglasni su da bi se ova godina, uprkos lošim vremenskim uslovima mogla svrstati u prosečne.

I ova godina je pokazala da u poljoprivredi nama mesta za amaterizam i da bez ulaganja nema rezultata.

Na oglednim poljima Poljoprivredne stanice prikazani su nepristrasni ogledi preko 70 domaćih i stranih sorti, a saveti vezani za tehnologiju proizvodnje su besplatni

Više o aktuelnim poljoprivrednim temama donosimo u sutrašnjem Agromozaku. Emisija počinje u 10 sati i 5 minuta na Prvom programu RTV-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.