Kostić: SANU je još uvek živog i kritičkog duha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2018, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: SANU je još uvek živog i kritičkog duha

Najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji, Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava danas svoj dan. Osnovana pre 177 godina sa ciljem da proučava srpski jezik danas, u moderno vreme kako kaže predsednik SANU Vladmir Kostić ne može da gaji filozofiju ćutanja.

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić se u svojoj besedi osvrnuo na nedavne izbore i program priređen u toj instituciji, kao i na izloženost kritici u prethodnim mesecima.

Duga i turbuletna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istorija nacionalne akademije nauka i umetnostl. Od memoranduma koji je za mnoge imao presudan uticaj na sudbinu bivše Jugoslavije do današnjeg, postizbornog perioda u kome je aktuelni predsednik Vladimir Kostić nudio ostavku jer u Akademiju nije primljeno više novih kandidata.

"Ako nešto mogu da poruče članovi SANU sredini koja ih je iznedrila je da SANU nije ni u kakvoj krizi, da se ne urušava, da je još uvek živog i kritičkog duha i da je dovoljno snažna da uči iz sopstvenih grešaka ili grešaka svojih članova, kakva je konačno i pozicija moje malenkosti", izjavio je Kostić.

Akademija ne može da živi van sredine u kojoj deluje. Ipak, SANU je kako navodi Kostić, u poslednjih nekoliko godina izbegla zamke jeftinih politizacija i patrokratskih opredeljivanja.

"U prethodnim mesecima, SANU i pojedinci u njoj bili su izloženi kritici, koju bih ako izuzmemo porugu i moralne diskvalifikacije, definisao kao čudnu mešavinu iskrene mada ne uvek i dobro informisane zabrinutosti i neistina, konstrukcija i subjektivnosti , kaže Kostić.

Pritisak na dugme i skeniranje fototipskog izdanja Miroslavljevog jevađelja, označili su i zvanično početak rada Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju srpske akademije nauka i umetnosti. Tako bi u budućnosti kulturna dobra koja se čuvaju u SANU trebalo da budu konzervirana i digitalizovana a samim tim i dostupnija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dan SANU, otvara se Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju

Izvor: RTS, 19.Nov.2018

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava svoj dan. Na svečanosti će biti predstavljeni novoizabrani dopisni članovi Akademije i otvoren Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU. . Novi Audiovizuelni arhiv,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.