Da li je za odgovornije ponašanje u saobraćaju neophodna isključivo oštrija kaznena politika?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 15:59

Da li je za odgovornije ponašanje u saobraćaju neophodna isključivo oštrija kaznena politika?

Ministarstvo unustrašnjih poslova, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sprovodi kampanju usmerenu na odgovorno ponašanje u saobraćaju, obavezno kjorišćenje sigurnosnih pojaseva, propisno prevoženje dece. Cilj kampanje je da se skrene pažnja javnosti na veliki broj saobraćajnih nezgoda, kako bi se odgovornijim ponašanjem svih učesnika u saobraćaju taj broj barem smanjio.

Saobraćajne nezgode sa najtežim posledicama izazvane su, pre svega upravljanjem vozilom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pod dejstvom alkohola, usled prekoračenja dozvoljene brzine, bahatim ponašanjem. Da li je za odgovornije ponašanje neophodna isključivo oštrija kaznena politika.

U toku 2020. godine, na području PU Kikinda dogodile su se 294 saobraćajne nezgode, što je za oko 10 procenata manje u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, i jedan izgubljen život je previše.

"Od tih nezgoda, ukupno je bilo 184 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. U tim saobraćajnim nesrećama 11 lica je poginulo, 71 lice zadovbilo je teške telesne povrede, a 174 lica lake telesne poivrede. Tokom 2020-te, nažalost, stradalo je petoro dece, jedno dete je zadobilo teške telesne povrede, a četvoro dece lake telesne povrede", kaže Vladan Tomić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Kikinda.

Tokom prošle godine, na putevima na severu Banata otkriveno je preko 2.900 prekršaja nevezivanja sigurnosnih pojaseva, kao i 16 prekršaja nepropisnog prevoženja dece. Ti prekršaji bili su u fokusu istraživanja Agencija za bezbednost saobraćaja, koje je u 2020-toj sprovedeno na području PU Kikinda. Šta pokazuju rezultati tog istraživanja.

"Rezultati istraživanja pokazuju da u 88 odsto slučajeva vozači koriste sigurnosni pojas, dok u 84 odsto slučajeva to čine i suvozači. Ti podaci pokazuju da još uvek postoji bloizu 15 procenata vozača i suvozača koji ne koriste sigurnosni pojas. Međutim, ono što je posebno alarmantno je podataka da svega 14 procenata putnika na zadnjoj klupi koristi sigurnosni pojas i da se prevoz dece na pripisan način sprovodi u 62 odsto slučajeva", dodaje Vladan Tomić.

U toku je intenzivno sprovođenje kampanje kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva, kao i prevoza dece na propisan način. U periodu od 8. do 15. maja, saobraćajna policija biće uključena i u međunarodnu kampanju pojačane kontrole saobraćaja usmerene upravo na te prekršaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.