Da li je posao otpravnika vozova muški ili ženski?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2018, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je posao otpravnika vozova muški ili ženski?

Posao otpravnika vozova nekad je bilo retkost da rade žene, ali poslednjih petnaestak godina to nije tako. Prva žena u bivšoj SFRJ, koja je radila kao otpravnik vozova 50-tih i 60-tih godina prošlog veka bila je Prigrevčanka Sofija Ćelić. Danas, na skoro svakoj železničkoj stanici, nije retkost da vidimo ženu u plavoj uniformi sa crvenom šapkom na glavi, koja daje znak kada voz bezbedno može da krene. A, jedna takva priča vodi nas u Prigrevicu.

Tatjana Golub, otpravnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vozova na Železničkoj stanici u Prigrevici: "Ja sam Tatjana Golub i radim kao otpravnik vozova radim već 30 godina. Posao koji smatraju muškim nije takav, radimo ga i mi žene i ima nas u poslednje vreme dosta u železnici."

Vozovi putnički i teretni odlaze i dolaze, a kada lokomotivu može da pokrene mašinovođa, jasan znak u stavu mirno daje Tatjana i to "loparićem", simbolnom "alatkom otpravnika".

 "Nekad imamo teretne vozove koji idu, na primer, za Erdut, bude tu po 12 ili 13 vozova u toku službe."

Posao nije lak. Reguliše bezbednost saobraćaja, utvrđuje slobodne koloseke, obavlja neposredni nadzor i komunikaciju, vodi evidenciju i obezbeđuje prolazak voza izjavila je za RTV Tatjana Golub.

 "Naš posao je takav da sam danas u Prigrevici, sledeći mesec u Bogojevu, a posle negde drugde. Radila sam u Kljajićevu, Somboru, na Bukovačkim salašima, Novom Sadu i mnogim drugim mestima tokom trideset godina obavljanja ovog posla," ističe Golubova.

Kolege ističu da je u poslu besprekorna i savesna.

 "Prva žena koja je radila posao otpremnika vozova u bivšoj SFRJ bila je Prigrevčanka Sofija Ćelić, na žalost sada već pokojna. Ona je radila tokom 50 – tih i 60 godina upravo na Železničkoj stanici u Prigrevici i ostavila veliki pečat i trag u profesiji, koja je tada bila krajnje atipična za žene, pogotovo u našoj sredini koja je krajiška, ali na koju smo svi ponosni " izjavio je Perica Popić, šef Železničke stanice u Prigrevici:

Crvenu šapku na glavi, plavu uniformu i loparić u ruci, Tatjana nikad ne bi zamenila nekom drugom uniformom, a ni profesijom. Ritam vagona po koloseku joj je u krvi, a kada nije pored pruge vreme provodi sa porodicom, u iščekivanju novog dana i novih vozova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.