Da li će somborski preduzetnici preživeti koronu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2020, 17:37

Da li će somborski preduzetnici preživeti koronu?

Kada prođe pandemija tek će se sabirati štete koje je pretrpela ekonomija.U preduzetničkom sektoru najviše su pogođene uslužne delanosti, ali gubitke beleže i preduzetnici koji se bave proizvodnjom.

Parkirana taksi vozila, zatvoreni restorani i kafići. Zatvoreni frizerski saloni, prodavnice. Zaposleni i vlasnici bez posla. To je danas stanje preduzetničkog sektora, pre svega onog dela koji se bavi uslužnim delanostima. Preduzetnici koji se bave proizvodnjom posla još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju, ali manje, bez obzira da li im je proizvodnja vezana za domaće tržište ili izvoz.

"Problem je što nam naši partneri iz inostranstva ne isporučuju materijal koji je potreban za delove koje mi izrađujemo. Oni su obustavili proizvodnju, znači da im ne trebaju ni naše komponente. Znači stoje oni stojimo i mi", kaže Dragomir Maglić, preduzetnik i predsednik IO OUP Sombor.

"Sve prodavnice koje prodaju naše proizvode su zatvorene. To znači da smo proizvodnju morali smanjiti tek na 20 posto", kaže Stevan Budai, preduzetnik i član IO OUP Sombor.

Ekonomske mere koje je donela država i mere koje su donele lokalne samouprave pomoći će preduzetnicima, ali neće rešiti sve probleme. Naročito ne onim preduzetnicima koji nisu u tom poslu dugo i koji preživljavaju isključivo od tekućih prihoda.

"U većem problemu će biti preduzetnici koji su se skoro registrovali i svoj opstanak vezali za tekuće poslovanje. Mora se pomoći i njima, ali i nama, jer otpuštanje radnika je neminovnost. Hteli mi to priznati ili ne", kaže Maglić.

"Naše pretpostavke su da će 30 do 40 posto preduzetnika zatvoriti svoje radnje, jer neće preživeti ovu situaciju. Puno toga nas je zadesilo zadnjih 30 godina, ali ovako nije bilo sigurno", kaže Budai.

Na teritoriji grada Sombora pre početka pandemije registrovano je bilo oko 2.000 preduzeničkih radnji, a u tom sektoru zaposleno je bilo oko 4.000 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.