Protesti u SAD zbog policijske brutalnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 07:16

Protesti u SAD zbog policijske brutalnosti

Stotine demonstranata prodefilovale su ulicama Čikaga u znak protesta povodom policijskog ubistva trinaestogodišnjeg Adama Tolda poreklom iz Latinske Amerike nakon objavljivanja video snimka na kojem se vidi kako policajac puca i ubija dečaka pre dve nedelje.

Tokom mirnog marša ulicama Čikaga demonstranti su uzvikivali "Ruke u vis, ne pucaj" i "Stop rasističkom teroru policije", a u jednom trenutku su minutom ćutanja odali poštu ubijenom Toledu i izrazili podršku članovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegove porodice koja je apelovala da protest bude miran, prenosi Rojters.

Demonstracije su počele na trgu Logan Park udaljenom oko osam kilometara od mesta na kojem je ubijen Toledo.

Na video snimku sa kamere koju je nosio policajac Erik Stilman (34) vidi se kako policija juri za Toledom i kako u 2.30 u noći 29. marta naređuje dečaku da stane.

Toledo je to i učinio i odbacio oružje koje je nosio, a policajac Stilman je tada zapucao i ubio ga.

Ovaj video je objavljen u trenutku dok rastu tenzije i u Čikagu ali i širom SAD zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde.

Širom Čikaga prodavnice su zatvorene nakon objavljivanja videa iz straha da bi protesti mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rušilačko nasilje i sukobe demonstranata i snaga reda.

Portland: Demonstracije se pretvorile u nerede

Demonstracije zbog policijskog ubistva u Portlandu, u američkoj državi Oregon, u petak uveče pretvorile su se u nerede, sa demonstrantima razbijali prozore i provaljivali u prodavnice.

Demonstracije su započele ranije u toku dana, pošto je u četvrtak policija ubila belog muškarca, nakon poziva da osoba ima pištolj, javlja AP.

Okupljanje je bilo odgovor na mnoge policijske pucnjave, ali je bilo i deo zakazanih demonstracija u znak protesta zbog nedavnog policijskog nasilja, odnosno ubistva Adama Toleda, 13-godišnjeg Latinoamerikanca u Čikagu, i Dontea Rajta, Afroamerikanca u Mineapolisu.

Zamenik gradske policije Kris Dejvis rekao je novinarima da je belca u tridesetim godinama ubila policija, koji je otvorio vatru iz pištolja i oružja koje ispaljuje nesmrtonosne projektile.

Muškarac je proglašen mrtvim na licu mesta u Lents parku, stambenom predgrađu Portlanda.

Dva pripadnika snaga reda ispalila su projektile koji nisu smrtonosni, dok je jedan policajac pucao iz pištolja.

Taj policajac je na plaćenom odsustvu, a njegovo ili njeno ime će biti objavljeno tokom dana, navode vlasti.

U Oklandu nasilni protesti

Protest u Oklandu, u Kaliforniji, koji je započeo mirno, završen je sa podmetanjem više požara, oštećenjem nekoliko automobila i razbijanjem brojnih prozora.

AP prenosi da je protest zbog policijske brutalnosti, koji je u petak uveče u Oklandu, nedaleko od San Franciska, započeo mirno, a da je u naknadnom okupljanju učestvovalo oko 300 ljudi, od kojih su neki palili automobile i razbijali prozore na okolnim objektima.

Ljudi iz mase bacali su flaše i druge predmete na policajce tokom demonstracija, jedan policajac zadobio je povredu od udarca u glavu, a napadnuto je još jedno lice, navodi se u saopštenju policije Oklanda.

Među oštećenim objektima je prodavnica automobila u kojoj je zapaljeno najmanje jedno vozilo, a požar je podmetnut i ispred banke, a tokom demonstracija izazvana je i jedna saobraćajna nesreća.

Fotografije i video snimci objavljeni na internetu prikazuju učesnike marša sa natpisima i zastavama, a mnogi od njih su uzvikivali imena Dontea Rajta, 20-godišnjaka koga je 11. aprila policajac ubio u Bruklin Sentru, predgrađu Mineapolisa, i Adama Toleda, 13-godišnjaka koji je krajem marta usmrćen u policijskoj akciji u Čikagu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.