Centralna proslava Dana Rusina u Šidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna proslava Dana Rusina u Šidu

Rusini kojih u Srbiji živi oko 15.000, u petak obeležavaju svoj Nacionalni praznik. Centralna proslava Dana Rusina svake godine se organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa, a ovogodišnja će biti održana u Šidu 18. januara.

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. janura obeležava Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porodica na ove prostore, odnosno u pustaru Veliki Krstur.

Tog dana, pre 269 godina, Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevskog državnog bačkog distrikta u Somboru, potpisao je ugovor o doseljavanju.

Centralna proslava u Šidu, održaće se u subotu 18. janura. U 17 časova Svečanost počinje sa Arhijerejskom liturgijom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg. U 18 časova u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva Djura Kiš biće izloženi etno stolovi a zatim će biti otvorena izložba slika iz likovnih kolonija i fotografija Ivone Torma Džamić u holu opštine Šid. Svečana akademija počinje u 20 časova u Kulturno-obrazovnom centru.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina iz Novog Sada, uz podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, a pored centralne proslave u Šidu, praznik će biti obeležen i u Vrbasu,Kuli, Kucuri, Bačincima,Bikić Dolu,Novom Orahovu, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Novom Sadu i Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.